biståndet till landsbygden i Afrika
Anförandelista
- Hoppa till i videospelarenCarin Jämtin (S)
- Hoppa till i videospelarenMargareta Andersson (C)
- Hoppa till i videospelarenCarin Jämtin (S)
- Hoppa till i videospelarenMargareta Andersson (C)
- Hoppa till i videospelarenCarin Jämtin (S)
- Hoppa till i videospelarenMargareta Andersson (C)
- Hoppa till i videospelarenCarin Jämtin (S)
Protokoll från debatten
Anföranden: 7
den 2 maj
Interpellation 2004/05:567
av Margareta Andersson (c) till statsrådet Carin Jämtin om biståndet till landsbygden i AfrikaAfrika är den del av världen där utvecklingen har gått långsammast. Många goda exempel finns och samarbetet i Afrikanska unionen bådar gott om man lyckas genomföra det man föresatt sig.
Vid en resa i Etiopien i februari blev jag åter påmind om situationen för landsbygdbefolkningen på den väldiga afrikanska kontinenten. Människor svälter trots att kontinenten har förutsättningar att försörja en mycket större befolkning. Problemen är stora med ineffektiv politisk styrning, dålig utbildning för landsbygdsbefolkningen med en analfabetism som ligger omkring 80 % i vissa delar och jordförstöring på grund av att all skog tidigare har huggits ned och därmed öppnat för ökenutbredning. Hiv/aids-problemen är stora i de flesta av länderna och det är bara ett fåtal länder som lyckats hejda smittspridningen. Framtiden syns mörk då många samhällen förlorat stora delar av den arbetsföra befolkningen på grund av den sjukdomen men också på grund av malaria och tuberkulos som också sprid när fattigdomen breder ut sig.
Många yngre människor dras till städerna där de tror att de ska finna ett bättre liv än det de ser framför sig på landsbygden. Detta bidrar till att situationen i städerna också försämras med förslumning, våld och prostitution som följd.
En kraftfull satsning för att förändra förutsättningarna för de 85 % av Afrikas befolkning som bor och livnär sig på landsbygden är så vitt jag kan se den enda möjligheten för att få en positiv utveckling av hela den afrikanska kontinenten. Jordbrukarbefolkningen behöver få en ny framtidstro och nya förutsättningar att försörja sig själva och även producera för en lokal marknad. Sedan behövs insatser för att även producera för en större marknad för att också slippa svält och hungersnöd som med jämna mellanrum drabbar flera länder. I dag är försörjningen mycket sårbar och i till exempel Etiopien producerar inte landet någon gång tillräckligt för den egna befolkningen. Man har heller inte resurser för att importera mat eftersom exportinkomsterna inte är särskilt höga. Man är beroende av världssamfundets insatser för att förhindra svältkatastrofer.
Med anledning av ovanstående frågar jag statsrådet:
1.Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att svenskt bistånd ska medverka till att vissa av Afrikas länders beroende av katastrofhjälp ska minska?
2.Vilka insatser avser statsrådet att vidta för att svenskt bistånd ska medverka till att lantbrukarbefolkningen i till exempel Etiopien ska få bättre förutsättningar för att öka matproduktionen?