Begränsningar i möjligheten att demonstrera

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 1 juni 2021

Interpellation: Begränsningar i möjligheten att demonstrera

Interpellation 2020/21:742 av Edward Riedl (M)

Interpellation 2020/21:742 Begränsningar i möjligheten att demonstrera

av Edward Riedl (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Bensinupproret fick nej av polisen att köra bilkortege den 1 maj. Socialdemokraterna fick ja att köra bilkortege den 1 maj. Grönt ljus för Socialdemokraterna i Mellerud men rött ljus för Bensinupproret. Med hänvisning till samma pandemilag.

Bensinupproret kommer nu att få betala böter för att de protesterar mot höga bränslepriser medan ett av regeringens två partier tillåts genomföra en manifestation. Jag har till att börja med svårt att se hur en bilkortege bidrar till ökad smittspridning. Faktiskt oavsett om det sitter medborgare som vill ha lägre bränslepriser eller socialdemokrater i bilarna. Pandemilagen ska användas för att minska smittspridningen och inte begränsa demokratin om det kan ske på ett smittsäkert sätt. Men alldeles oavsett så måste pandemilagen gälla lika för alla.

När makten tillåts manifestera men folket stoppas borde alla demokrater reagera.

Med anledning av detta vill jag fråga statsminister Stefan Löfven: 


Hur ser statsministern på att pandemilagens tillämpning kan leda till så olika resultat för samma typ av manifestationer, och vad avser statsministern att göra för att säkerställa att pandemilagen ges en utformning som leder till förutsebara och rättvisa bedömningar?​