Barnen på Gazaremsan

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 13 februari 2009

Interpellation: Barnen på Gazaremsan

Interpellation 2008/09:252 av Green, Monica (s)

den 15 januari

Interpellation

2008/09:252 Barnen på Gazaremsan

av Monica Green (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Det brutala israeliska övervåldet mot Gaza men också raketbeskjutningar mot södra Israel kräver människoliv. Det kan aldrig försvaras och det krävs ett omedelbart eldupphör. Det övergripande faktum att ockupationen av Palestina fortsätter trots att vi nu passerat 41 år av ofrihet för palestinierna måste få ett slut.

Nu ser vi hur barn dör och lemlästas och de får inte den vård de behöver. Det krävs omedelbara åtgärder för att hjälpa dessa utsatta barn.

I Palestina och Israel pågår apartheid, det vill säga åtskillnadspolitik. Den mur som till största delen byggs på palestinsk mark hindrar människor att ta sig till sina jobb, hindrar barn att gå till skolan, hindrar mattransporter. Kvinnor föder barn vid så kallade vägkontroller eller checkpoints och sjuka hindras att ta sig till sjukhuset. Unicef hävdar att vägkontrollerna, muren och soldaterna hindrar vårdpersonalen och patienterna att ta sig till de hälsocentraler som finns i de ockuperade palestinska områdena.

Palestinska barn passerar gränsen till Israel för att arbeta på soptippar för återvinning av glas och metall. Mer än hälften av de palestinska barn som arbetar i Israel eller Palestina infinner sig aldrig i skolan.

Redan före den aktuella israeliska attacken på Gaza levde barnen i mycket svåra situationer.

Vart tionde palestinskt barn lider av rakitis, engelska sjukan, orsakad av näringsfattig mat, 50 procent av barnen i Palestina lider av anemi och 75 procent av barnen under fem år har brist på A-vitamin. Sedan september 2000 har runt 883 palestinska barn mördats i de ockuperade områdena. 124 palestinska barn blev mördade 2006, mer än dubbelt så många som 2005. Sedan år 2000 har 20 000 palestinska barn skadats, varav 1 500 har fått kroniska sjukdomar till följd av sina skador.

Vad avser utrikesministern att göra för att FN:s barnkonvention följs på ockuperat område?

Vad avser utrikesministern att göra för att barnen som dödas och lemlästas på Gazaremsan får den omedelbara hjälp de behöver?

Vad tar utrikesministern för initiativ för att kriget ska ta slut?