Barnäktenskap

Interpellationsdebatt 22 mars 2016

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 69 Statsrådet Åsa Regnér (S)

Herr talman! Boriana Åberg har frågat mig vad jag avser att göra för att tillse att asylsökande barns rättigheter respekteras även om de är gifta. Boriana Åberg har också frågat mig vad jag avser att göra för att tillse att socialtjänsten ges de direktiv som behövs för att minderåriga flickor inte ska behandlas som vuxna kvinnor.

Barn ska vara barn. Flickor ska inte leva som vuxna kvinnor. Varje flicka och pojke har rätt till sin barndom och ungdom. Barn ska utvecklas, gå i skolan och leva i frihet från vuxenlivets ansvar. Barndomen har både ett värde i sig själv och är en förberedelse för vuxenlivet, och den är därför en förutsättning för att bli en fri och självständig ung kvinna med drömmar och önskningar om den egna framtiden.

Inledningsvis vill jag framhålla att ensamkommande barn har samma rättigheter som övriga barn i Sverige enligt FN:s konvention om barnets rättigheter. FN:s kommitté för barnets rättigheter ser ensamkommande barn som en särskilt utsatt grupp som inte alltid får sina rättigheter tillgodosedda. Lika viktigt är det att man själv känner till sina egna rättigheter. Det är en utmaning för Sverige och övriga länder i Europa att under den exceptionella situation som nu råder säkerställa dessa barns mänskliga rättigheter.

Barnäktenskap är ett sätt att kontrollera flickor och kvinnor. När en flicka gifts bort berövas hon sin självständighet och blir en mans egendom. Sverige kan inte förbjuda barnäktenskap i andra länder, men vi kan verka för att andra länder förbjuder barnäktenskap. För de flickor som befinner sig i Sverige ska vi säkerställa att de får det skydd och stöd som de behöver och har rätt till.

Asylsökande flickor och pojkar som kommer till Sverige utan sina föräldrar och är gifta ska betraktas som ensamkommande barn i vårt mottagningssystem. Det innebär att gifta flickor ska tas om hand på samma sätt som alla övriga ensamkommande barn. Det är socialtjänstens uppgift att utreda och bedöma vad flickan har för behov av insatser enligt socialtjänstlagen. Den omständigheten att en flicka är gift är ofta ett skäl för socialtjänsten att särskilt uppmärksamma flickans situation och behov av stöd. När socialtjänsten tar ställning till var det är mest lämpligt att flickan placeras måste alltid en individuell bedömning göras. Det är viktigt att komma ihåg att omständigheterna kan se olika ut, och det går därför inte att uttala sig generellt om vad som är en lämplig placering. En bedömning måste göras i varje enskilt fall, och i socialtjänstens bedömning ska alltid barnets bästa särskilt beaktas.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Asylsökande barns rättigheter ska givetvis respekteras oavsett familjeförhållanden. Barnets bästa enligt barnkonventionen ska vara ledstjärna och avgörande för vilken placeringsform som är lämplig för varje flicka. I den bedömningen ingår att lyssna på barnet. Socialtjänstens ansvar för barnen påverkas inte av huruvida ett äktenskap erkänns eller inte i Sverige - det är alltjämt detsamma. Jag och övriga i regeringen förutsätter att svensk lag följs och har fullt förtroende för de instanser som ska utöva tillsyn över tillämpningen av vår lagstiftning.

När det gäller frågan om behovet av direktiv för att minderåriga flickor inte ska behandlas som vuxna kvinnor är jag mycket angelägen om att alla socialsekreterare har rätt förutsättningar för att kunna utföra sitt viktiga arbete. Socialstyrelsen publicerade i mitten av februari ett förtydligande av stödet för socialtjänsten avseende ensamkommande barn som är gifta, i form av frågor och svar på myndighetens webbplats. Tillsammans med övriga frågor och svar om ensamkommande barn är de ett komplement till vägledningen Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och ungdomar. Socialstyrelsen har också på regeringens uppdrag inrättat en svarsfunktion för frågor som har koppling till flyktingsituationen för att stödja socialtjänsten i arbetet.

Regeringen har vidtagit en rad viktiga åtgärder för att stödja kommunerna med anledning av flyktingsituationen. Exempel på dessa åtgärder är att ersättningarna till kommunerna för mottagande av nyanlända höjdes den 1 januari 2016, ett extra tillskott på 9,8 miljarder kronor i höstas till kommuner och landsting för att hantera flyktingsituationen samt satsningen på bemanning och kompetens inom den sociala barn- och ungdomsvården om 250 miljoner kronor årligen under 2016-2019. Regeringen gav vidare i januari 2016 Socialstyrelsen i uppdrag att revidera den nämnda vägledningen till socialtjänsten i arbetet med ensamkommande barn och unga.

För mig som barn- och jämställdhetsminister i en feministisk regering är det helt grundläggande att genomgående stå på flickors och kvinnors sida. Socialtjänsten behöver ha ett tydligt jämställdhetsperspektiv i sitt arbete med de ensamkommande barnen. Vi har en chans att ge de flickor som nu kommit till vårt land ett nytt liv, och vi ska inte svika dem. Regeringen tar arbetet mot barnäktenskap på största allvar. De lagändringar som gjordes 2014 för att stärka skyddet mot barnäktenskap och tvångsäktenskap kommer att utvärderas. Jag och övriga i regeringen kommer att följa utvecklingen noga, och vi är, som jag nämnt tidigare i debatten om barnäktenskap, beredda att vid behov överväga ytterligare åtgärder.


Anf. 70 Boriana Åberg (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! Jag vill tacka ministern för svaret.

Att minderåriga flickor gifts bort mot sin vilja är tyvärr vanligt i många länder. Uråldriga traditioner förvandlar flickor till en handelsvara som kan byta ägare. Flickorna berövas allt - trygghet, barndom, möjlighet till utbildning, utveckling, självständighet: Allt!

Dessvärre har Sverige inte varit förskonat från tvångsäktenskap där minderåriga har blivit bortgifta med någon som familjen har valt utan att myndigheterna har agerat. För inte så lång tid sedan gavs det dispens för giftermål av barn som fyllt 15 år, av kulturella skäl. Först i juli 2014 trädde lagen om stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap i kraft. Huruvida den fyller sitt syfte är en annan fråga som jag avser att återkomma till.

När jag skrev min initiala fråga, som föranledde denna interpellation, hade det uppdagats att i fem av de sex kommuner som tog emot flest ensamkommande barn placerades gifta, minderåriga flickor tillsammans med sina så kallade makar - trots Sveriges hållning mot barnäktenskap, trots lagstiftningen och trots FN:s barnkonvention åsidosattes dessa barns rätt att vara just barn.

Ministern skriver i sitt svar att "för de flickor som befinner sig i Sverige ska vi säkerställa att de får det skydd och stöd som de behöver och har rätt till." Men ministern skriver också: "När socialtjänsten tar ställning till var det är mest lämpligt att flickan placeras måste alltid en individuell bedömning göras." En så kallad individuell bedömning betyder att vi bortser från principen om allas likhet inför lagen. Den öppnar möjligheten för en pressad socialtjänst att bedöma att den minderåriga flickan ska placeras med sin vuxne make, vilket också har skett stor utsträckning, bland annat i Malmö.

Kan ministern föreställa sig ett scenario där en minderårig föräldralös svensk flicka placeras hos en äldre, vuxen pojkvän? Varför ska vi acceptera detta när det gäller en flyktingflicka? Vi har en lag som förbjuder barnäktenskap, och den lagen gäller alla barn, oavsett om de heter Stina eller Zainab, oavsett om de är födda i Sverige eller söker skydd här. Att låta barn som har fyllt 15 år bo tillsammans med vuxna makar är att legitimera barnäktenskap, om än indirekt. Jag tycker att det är fel.


Anf. 71 Statsrådet Åsa Regnér (S)

Herr talman! Detta är en stor och mycket angelägen fråga. Jag talade väldigt tydligt om att jag tycker att barn ska vara barn. Flickor ska vara flickor alldeles oavsett omständigheterna när de kom. Att socialtjänsten ska göra individuella bedömningar är hela utgångspunkten i socialtjänstlagen. Det är just därför som kommunerna omhändertar de ensamkommande barnen, så att de kan få en individuell bedömning av socialtjänsten utifrån sina behov, enligt socialtjänstlagen. I detta arbete ska förstås svensk lag beaktas och efterföljas.

Att de här flickorna ska kunna få en ny chans i Sverige till ett liv som utgår från deras behov tycker jag är otroligt viktigt. Det pågår också ett arbete vid Östergötlands länsstyrelse om hedersrelaterat våld, och de har avrapporterat särskilda uppdrag runt det. De har fått ganska mycket frågor från socialtjänster om hur man ska hantera detta. Nu får de inte riktigt lika många frågor längre. Såvitt jag förstår tror man sig ha hittat rutiner för att helt enkelt kunna stödja flickorna på bästa sätt, det vill säga betrakta dem som andra ensamkommande barn.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag kom ganska nyligen från FN:s stora möte i New York om kvinnors och flickors rättigheter med Commission on the Status of Women, kvinnokommissionen. Frågan om migration och jämställdhet var av naturliga skäl väldigt stor där. Sverige ordnade ett seminarium på temat, och där kom frågan om barnäktenskap upp. Den speciella rapportören för våld mot kvinnor, Zainab Bangura, kallar barnäktenskap för negative coping strategy. Andra vuxna, kanske föräldrar och så vidare, tror att de skyddar en flicka genom att gifta bort henne - då är hon åtminstone bara den mannens egendom. Zainab Bangura befarar att barnäktenskapen därför ökar.

Vi måste i Sverige vara väldigt noga med och duktiga på att stödja flickorna och inte svika dem, som jag sa i mitt svar. Men vi måste också tillsammans i de nätverk vi har och med de kontakter vi har, till exempel de partier som Boriana Åberg pratar med i Europaparlamentet, stödja insatser för jämställdhet, flickors rättigheter och sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa.

Problemet med barnäktenskap är att man inte bara vill kontrollera flickor och kvinnor, utan också deras sexualitet. Man tycker att man har rätt till det från föräldrars och mäns sida. Vi måste hjälpas åt att bryta detta i Sverige och i världen genom de insatser vi gör. Hade vi gjort mer sedan Kairokonferensen 1994 och Pekingkonferensen 1995 för att stödja och genomföra det världen kom överens om angående sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa vill jag hävda att färre flickor hade behövt giftas bort. De hade kunnat värja sig mer, haft större utrymme och varit i skolan mer. Färre föräldrar hade sett det här som den enda lösningen eller till och med en bra lösning, och färre män hade gått med på att gifta sig med flickor.

Det är dock inte för sent, men vi måste se hela sammanhanget. Jag från min sida tänker jobba med de myndigheter och aktörer som jag har relationer till och ansvar för i Sverige, men också se på hela den globala kedjan. Det här är en jättefråga, och många flickor används i pågående konflikter genom att barnäktenskap är så vanliga.


Anf. 72 Boriana Åberg (M)

Herr talman! Det är glädjande att ministern är så tydlig angående barnäktenskapen, och jag välkomnar det arbete ministern gör internationellt för att förhindra denna hemska företeelse, som berövar många människor deras barn och även tar många liv.

Jag vill ändå förflytta fokus till Sverige igen. Det handlar om de individuella bedömningarna. Jag vill gärna upplysa ministern om att de individuella bedömningarna innebär att man indirekt erkänner barnäktenskap i vissa fall. Hon har säkert hört detta från barnombudsmannen och Juno Blom. Förutom det är dessa bedömningar förknippade med en del praktiska svårigheter, som jag vill belysa.

Jag vågar påstå att socialtjänstens möjlighet att göra rättvisa bedömningar i fall som berör barnäktenskap är begränsade. Först och främst saknas det erfarenhet. Under lång tid har problemet med barnäktenskap i Sverige förtigits, bland annat av rädsla för att bli anklagad för främlingsfientlighet. Årligen ringer hundratals barn, pojkar som flickor, till frivilligorganisationers hjälptelefoner och berättar att de riskerar att bli bortgifta. Ändå är det bara 19 fall som har gått till åklagare, och inget åtal har väckts sedan lagen om skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap infördes för två år sedan.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Om socialtjänsten saknar kunskap att hjälpa barn som är födda i Sverige, talar svenska och vet hur samhället fungerar, hur ska de då kunna hjälpa flyktingflickorna? Dessa flickor flyr från krig, är traumatiserade och har ingen bra erfarenhet av myndigheterna i sina länder. Kan vi verkligen förvänta oss att de ska öppna sig inför en socialsekreterare och svara på frågan om de känner sig trygga med sina vuxna män?

Dessa flickor vet vad de har men inte vad de kan få. De kommer från kulturer där kvinnorna är mycket mindre jämställda, där det behövs en far, en bror eller en make för att de ska kunna klara sig i livet och där det inte ens är tillåtet att reflektera över att de är enskilda individer. Kan vi verkligen förvänta oss att dessa flickor ska våga berätta för socialsekreteraren om sina önskningar och drömmar? Dessutom brukar dessa samtal ske via tolk, och det upplevs också som en säkerhetsrisk från flickornas sida. Det måste vi ta i beaktande. Man misstror tolkens tystnadsplikt. Hedersnormerna är också väldigt starka i dessa fall.

Höstens flyktingkris har varit en mycket hård prövning för kommunernas socialtjänster. Socialsekreterare gick på knäna, utbildad personal saknades och saknas fortfarande, ensamkommande barn försvann från boendena och så vidare. Det finns stora brister när det gäller familjehem. Barn har placerats hos brottslingar och blivit misshandlade och utnyttjade. Flyktingkrisen är långt ifrån över. Därför måste vi vara förberedda på att möta dem som är mest skyddslösa, nämligen barnen, och särskilt de barn som har fått axla vuxet ansvar.


Anf. 73 Statsrådet Åsa Regnér (S)

Herr talman! Jag tackar Boriana Åberg för hennes engagemang i frågan, som verkligen är viktig.

Som jag sa dyker inte de här flickorna bara upp, utan det finns en lång historia av förtryck och långa kedjor av nedvärderande av kvinnor. Vi måste arbeta tillsammans även med det. Beskrivningarna blir ibland annars helt oförståeliga och obegripliga.

Socialtjänsten har som myndighet samma uppdrag som alla andra att jobba med jämställdhetsfrågor - mot ojämställdhet, fördomar och stereotyper och för jämställdhet. Socialtjänsten ska kunna hjälpa dem den möter med deras individuella behov.

Socialtjänsten är under stark press. Det är alldeles riktigt. Därför har regeringen vidtagit en mängd åtgärder. Vi har bland annat genom överenskommelser med oppositionen avsatt 8 miljarder till kommunerna för flyktingmottagande. Vi har från regeringens sida avsatt 1 miljard till den sociala barn- och ungdomsvården. Vi har också vidtagit en rad stärkande åtgärder för att komma till rätta med de brister man fått syn på under flyktingkrisen, något som människor som arbetar i socialtjänsten jobbar väldigt hårt med. Tyvärr överlämnade din regering, Boriana Åberg, en socialtjänst i väldigt stark kris, vilket är väl belagt. Därför blev också de här problemen ännu större.

När det gäller flickornas rättigheter är jag helt övertygad om att ankomsten till Sverige måste innebära en nystart och en möjlighet för dem precis som för alla andra. De ska bli sedda utifrån de behov de har. De ska bli erbjudna samma utbildningsmöjligheter och stöd som alla andra.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Regeringen har nyligen tagit emot ett förslag om att barnkonventionen ska bli lag i Sverige. Det kommer vi att arbeta med. Vi beställde ett sådant underlag i stället för det som din regering hade beställt; då handlade det om huruvida barnkonventionen ska bli lag i Sverige. Vi vill att den ska bli det, och jag ser fram emot remissinstansernas synpunkter på detta. Ett område som utredaren har tittat på är just barn i migration, hur deras rättigheter ser ut och hur de kan stärkas.

Lagstiftningen runt barnäktenskap i Sverige ska ses över. Jag håller med om att det här är oroande. Ytterligare ett område som vi måste jobba med är frågor som handlar om jämställdhet och prevention av våld mot kvinnor i hela samhället. Det behövs åtgärder som särskilt riktas till män och pojkar i hela samhället.

Vi förstärker också det arbete vi har påbörjat med att bygga ett program för prevention med en modul som handlar om att nå nyanlända män och pojkar och också ensamkommande barn med budskap om jämställdhet och kunskap om respekt och hur man förebygger våld mot kvinnor.

Allt detta tillsammans behöver man göra för att kunna möta flickorna på ett bra sätt. Socialtjänsten har utan tvekan en mycket viktig roll här. Den har också i uppdrag att ställa frågor om våld. Deras profession ska vara att kunna se den enskilda flickan eller pojken som står där.

Jag hoppas att de resurser vi gemensamt har avsatt och de pengar som regeringen har avsatt till den sociala barn- och ungdomsvården nu ger större möjligheter att göra utredningarna mer i lugn och ro även om läget fortsatt är väldigt utsatt i socialtjänsten.


Anf. 74 Boriana Åberg (M)

Herr talman! Det var alliansregeringen som tog tag i hedersproblematiken på riktigt. Vi har inte något att skämmas för, tvärtom. Lagen kom 2014 när alliansregeringen hade regeringsmakten.

De 8 miljarder som den nuvarande regeringen avsätter för att täcka kostnaderna för den uppkomna flyktingsituationen är inte tillräckligt. Enbart de skånska kommunerna har fordringar på 1 miljard kronor från förra året. Det är pengar som de inte har fått från Migrationsverket för att täcka kostnaderna för ensamkommande barn. Det är inte tillräckligt med 8 miljarder för hela landet som också ska täcka en massa andra behov.

Jag återgår till ämnet för interpellationen. Det är viktigt att vi inte legitimerar barnäktenskap varken direkt eller indirekt. Det är positivt att ministern vill göra en översyn av lagen så att eventuella kryphål kan täppas till. Men det är ännu viktigare att lagen efterlevs i praktiken.

Lagar, konventioner och förordningar kan garantera vilka rättigheter som helst. Men de är värdelösa om inte myndigheterna kan säkerställa dessa rättigheter. Det gäller väldigt mycket barnäktenskap. Jag tackar ministern för interpellationsdebatten.


Anf. 75 Statsrådet Åsa Regnér (S)

Herr talman! Tack så mycket, ledamoten! Jag nämnde de 8 miljarderna som ett gott exempel på ett samarbete som vi har haft om dessa frågor. Dessa 8 miljarder är ganska mycket fördelat på många kommuner.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Ett exempel jag brukar ta är kommunen Lessebo, där de ofta brukar berätta om de väldigt stora utmaningar de har. Just Lessebo, som är en liten kommun, har fått 44 miljoner. Det är rimligtvis ganska mycket medel. Åtminstone jag gör det verkligen till en uppgift att säga att man nu har en chans att jobba med och stödja barnen. Det hoppas jag att vi i varje fall är överens om.

Jag ser Boriana Åbergs engagemang i frågan. Jag hoppas att vi tillsammans kan arbeta vidare med den. Det är synd att ni lämnade socialtjänsten i ett sådant dåligt skick. Det betalar dessa barn för nu i stor utsträckning.

Jag vill titta framåt. Barnäktenskap är någonting som inte ska förekomma i Sverige. Jag vill se över lagstiftningen. Vi kommer att stå på flickornas sida.

Överläggningen var härmed avslutad.

Interpellation 2015/16:431 Barnäktenskap

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Nyligen ställde jag en skriftlig fråga till barn-, äldre- och jämställdhetsministern om vad hon avser att göra för att säkerställa att flyktingflickor får sina skyddsbehov tillgodosedda. Detta med anledning av uppgifterna att vissa kommuner låter gifta minderåriga flickor bo med sina vuxna män på asylboenden, när de egentligen ska behandlas som ensamkommande flyktingbarn. Det är socialtjänstens uppgift att utreda och bedöma varje asylsökandes behov. Men det är regeringens ansvar att ge de direktiv som behövs för att socialtjänsten ska kunna utföra sina uppgifter på ett korrekt sätt. 

Statsrådet svarar bland annat: ”Socialtjänsten ska utreda och bedöma vad barnet har för behov av insatser enligt socialtjänstlagen. Den omständigheten att ett barn är gift utgör ofta skäl för socialtjänsten att särskilt uppmärksamma barnets situation och behov av stöd. När socialtjänsten tar ställning till var det är mest lämpligt att barnet placeras måste alltid en individuell bedömning göras. I socialtjänstens bedömning ska alltid barnets bästa särskilt beaktas. Utgångspunkten måste vara rättigheterna i barn- och kvinnokonventionerna.” 

Om ett barn inte behandlas som ett barn utan som en vuxen kvinna är det enligt min mening inte möjligt att beakta barnets bästa. Socialtjänsten måste få klara besked av regeringen om hur den ska gå till väga när den kommer i kontakt med gifta minderåriga flickor. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Vad avser statsrådet att göra för att tillse att asylsökande barns rättigheter respekteras även om de är gifta? 

Vad avser statsrådet att göra för att tillse att socialtjänsten ges de direktiv som behövs för att minderåriga flickor inte ska behandlas som vuxna kvinnor?