Åtgärder mot spelmissbruk

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt

Interpellation: Åtgärder mot spelmissbruk

Interpellation 2005/06:244 av Lindgren, Else-Marie (kd)

den 9 februari

Interpellation 2005/06:244 av Else-Marie Lindgren (kd) till statsrådet Sven-Erik Österberg (s)

Åtgärder mot spelmissbruk

Den svenska spelmarknaden växer så det knakar. Den 24 november 2005 gav regeringen Svenska Spel tillstånd att starta nätpoker. ATG har ansökt hos regeringen om att få flytta in sina hästspel i restauranger med serveringstillstånd. Spelandet hittar nya miljöer och lockar till sig människor som tidigare inte spelat.

För miljontals människor är spel ett oskyldigt och trivsamt avbrott i vardagen. Men spelet har även en baksida bestående av ökade insatser, skulder och lögner för familjen och vännerna @ spelmissbruk.

För att hjälpa dem som fastnat i ett spelberoende måste intäkterna från spel omfördelas. En större del av intäkterna från spel måste avsättas till beroendefrågor på alla områden. Det handlar om forskning, förebyggande arbete, stöd och behandling och så vidare.

Svenska staten tjänar ca 6 miljarder kronor per år på spel. Men i budgeten för år 2006 avsätts endast 29 miljoner kronor för att hjälpa dem som fastnat i spelmissbruk. Detta motsvarar mindre än 0,5 % av statens intäkter på spel. Inför 2007 har endast 4 miljoner kronor avsatts. Detta skapar stor osäkerhet kring alla de projekt som kommer att startas under 2006.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att skapa långsiktighet i behandlingsverksamheten för dem som har fastnat i ett spelberoende?