Åtgärder mot sexualbrott mot barn

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 23 mars 2021

Interpellation: Åtgärder mot sexualbrott mot barn

Interpellation 2020/21:521 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Interpellation 2020/21:521 Åtgärder mot sexualbrott mot barn

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

År 2019 fick polisen in 8 138 anmälningar under januari till oktober om sexualbrott mot barn. År 2020 var antalet anmälningar under samma period 9 467, vilket är en ökning med 16 procent. Ökningen år 2020 är nästan dubbelt så stor som den näst högsta noteringen de senaste fem åren. (Bulletin den 22 december 2020)

  • Antalet anmälningar om internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn har ökat kraftigt de senaste åren. Det gäller bland annat barnpornografi, utnyttjande av barn för sexuell posering och kontakt med barn i sexuellt syfte. (SVT den 11 oktober 2020)
  • Sexualbrott mot barn sorteras regelbundet bort av landets poliser, och det råder brist på personal som kan utreda brotten. Det framkommer i en hemlig rapport som gjorts av polisens nationella operativa avdelning. (SVT den 18 november 2020)
  • Samtalen till Bris har ökat under pandemiåret, framför allt under jullovet, då samtalen ökade med 40 procent. (Sveriges Radio).

Vi har många fler barn just nu, i pandemins fotspår, som faller offer för sexualbrott. Sexualbrott mot små oskyddade barn är bland de vidrigaste brott som kan begås. Dömda pedofiler ska inte kunna få anställning i yrken som innefattar möten med barn. De ska heller inte få sätta sin fot i ideella organisationer där barn är aktiva, exempelvis idrottsorganisationer.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet Mikael Damberg:

 

  1. Avser statsrådet att vidta några ytterligare åtgärder för att förhindra att sexualbrott mot barn begås, i och med att anmälningarna om sexualbrott mot barn har ökat?
  2. Hur ämnar statsrådet verka för att polisen ska ha tillräckliga resurser för att utreda sexualbrott mot barn?