arbetsro i skolan
Anförandelista
- Hoppa till i videospelarenIbrahim Baylan (S)
- Hoppa till i videospelarenAxel Darvik (Fp)
- Hoppa till i videospelarenIbrahim Baylan (S)
- Hoppa till i videospelarenAxel Darvik (Fp)
- Hoppa till i videospelarenIbrahim Baylan (S)
- Hoppa till i videospelarenAxel Darvik (Fp)
- Hoppa till i videospelarenIbrahim Baylan (S)
Protokoll från debatten
Anföranden: 7
Anf. 87 Ibrahim Baylan (S)
Anf. 88 Axel Darvik (Fp)
Anf. 89 Ibrahim Baylan (S)
Anf. 90 Axel Darvik (Fp)
Anf. 91 Ibrahim Baylan (S)
Anf. 92 Axel Darvik (Fp)
Anf. 93 Ibrahim Baylan (S)
den 18 februari
Interpellation 2004/05:403
av Axel Darvik (fp) till statsrådet Ibrahim Baylan om arbetsro i skolanEn jämförelse som nyligen genomfördes av OECD visade att inget annat land har lika mycket skadegörelse, stölder, skolk och sena ankomster som Sverige. Grovt språkbruk är också vanligast i svenska klassrum.
En sådan oordning lägger grunden till än större problem: kränkningar av elever och att elever som inte kan koncentrera sig när det är stökigt i klassrummet hamnar efter kunskapsmässigt. Jag tror att en viktig förklaring till att det blivit så här är att lärarnas disciplinära befogenheter har monterats ned. Därmed har lärarnas auktoritet tillåtits sjunka. I Finland, som ligger bäst till i flera avseenden i de internationella jämförelser som publicerats under hösten, har lärarna betydligt mer långtgående befogenheter för att upprätthålla arbetsron.
Skolministern har nyligen gett till känna att han vill dröja ytterligare med en proposition om en ny skollag. Det innebär att de viktiga besluten om befogenheter till lärarna dröjer. Regeringen kan inte hävda att den behöver ytterligare underlag för att kunna fatta beslut. Det är dags att ge lärarna de verktyg som krävs för att skapa en trygg arbetsmiljö. Alla skolor ska ha tydliga ordningsregler som är väl förankrade hos elever, föräldrar och lärare. Förebyggande åtgärder som en väl fungerande elevvård ska finnas men för dem som inte följer reglerna ska sanktioner vidtas i olika steg. Det ska alltid finnas möjlighet att bättra sig, men elever och föräldrar ska veta att om ingen förbättring sker så vidtas nästa åtgärd i sanktionsstegen. Skriftlig varning, obligatoriska föräldrasamtal och en kortare tids avstängning är några exempel på åtgärder som kan användas som sista utväg. Allvarliga kränkningar och brott ska polisanmälas.
I dag vet de elever som tagit över det informella ledarskapet på en skola genom våld och trakasserier, att de inte har något att frukta. De kan fortsätta förstöra utan att vuxenvärlden har verktyg att stoppa dem. Alla elever ska ha rätten att känna sig trygga i sin skolmiljö. Det är en självklarhet i sig men också ett fundament för att skolan ska kunna lyckas med sin uppgift, att ge eleverna kunskap.
Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet vilka åtgärder han är beredd att vidta för att komma till rätta med ordningsproblemen i den svenska skolan.