Arbetslöshetsförsäkringens påverkan på arbetsmarknaden

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 6 november 2012

Interpellation: Arbetslöshetsförsäkringens påverkan på arbetsmarknaden

Interpellation 2012/13:46 av Björck, Patrik (S)

den 19 oktober

Interpellation

2012/13:46 Arbetslöshetsförsäkringens påverkan på arbetsmarknaden

av Patrik Björck (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Arbetslösheten ökar nu snabbt. Varsel och företagsnedläggelser rapporteras om varje dag. För den som drabbas väntar en tuff situation med en dåligt fungerande arbetsmarknad där matchningen mellan de arbetslösa och de jobb som trots allt finns inte fungerar.

För den som är arbetslös väntar också stora ekonomiska problem. Arbetslöshetsförsäkringen har blivit så dålig att det är svårt för en person att klara försörjningen på den mycket låga ersättningen.

Försämringen av arbetslöshetsförsäkringen var en av de bärande delarna i den politik som den moderatledda regeringen menade skulle minska arbetslösheten. Det har nu visat sig att politiken inte har fungerat. I regeringen höjs nu röster som kräver att ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen måste höjas. Men finansministern stoppar detta med motiveringen att det skulle öka arbetslösheten. Detta påstående är finansministern numera ganska ensam om. Att regeringen inte har stöd för sin politik vare sig i forskningen eller i verkligheten borde innebära att regeringen omprövar sin politik.

Kommer finansministern att lyssna på den massiva kritiken mot den förda politiken och kommer det i så fall innebära att finansministern kan medverka till initiativ för en förbättrad försäkring?