användandet av biståndsmedel
Anförandelista
- Hoppa till i videospelarenCarin Jämtin (S)
- Hoppa till i videospelarenBirgitta Ohlsson (Fp)
- Hoppa till i videospelarenCarin Jämtin (S)
- Hoppa till i videospelarenBirgitta Ohlsson (Fp)
- Hoppa till i videospelarenCarin Jämtin (S)
- Hoppa till i videospelarenBirgitta Ohlsson (Fp)
- Hoppa till i videospelarenCarin Jämtin (S)
Protokoll från debatten
Anföranden: 7
den 18 april
Interpellation 2004/05:521
av Birgitta Ohlsson (fp) till statsrådet Carin Jämtin om användandet av biståndsmedelI och med att de forna biståndsländerna Estland, Lettland, Litauen och Polen trädde in som nya medlemmar i EU i maj 2004 skulle utvecklingssamarbetet med länderna upphöra. I budgetpropositionen för 2004 (prop. 2003/04:1) slog regeringen fast "att målet för det svenska utvecklingssamarbetet med dessa länder uppnåtts". Regeringen betonar i samma proposition att utvecklingsinsatserna i dessa länder framöver kommer att finansieras av länderna själva och genom olika gemenskapsinstrument inom EU.
Trots tidigare utfästelser meddelade regeringen i juni 2004 plötsligt att man hade för avsikt att nysatsa på bistånd till de fyra EU-länderna. En ny profilenhet inom Sida skulle etableras på Gotland med 20 fasta tjänster som ska stödja kommuner, organisationer och vänorter kring Östersjön för att främja samarbete. För att finansiera denna enhet framgår i budgetpropositionen för 2005 att regeringen måste minska på anslaget för bistånd med sammantaget 22 miljoner kronor, pengar som reserverats för att bekämpa fattigdom och ofrihet i utvecklingsländer. Den egentliga orsaken till den plötsliga vändningen vad gäller östbiståndet står i själva verket att finna i näringslivsintressen och regionalpolitik.
I mars aviserades att regeringens utredare Jan Bergqvist vill flytta ytterligare 30 Sidatjänster till Gotland utöver den Sidaenhet med 20 tjänster som redan planeras där, detta för att kompensera ön för förlusten av förlorade försvarsjobb. Flytten har hårt ifrågasatts av biståndsorganet Sida. I sitt remissvar till regeringen framhåller Sida att man är mycket kritisk till att splittra upp verksamheten och förlägga den till annan ort och att möjligheterna att genomföra ett bra och effektivt bistånd kraftigt försvåras om utredningens förslag blir verklighet. Utredningens förslag om utlokalisering sammanfaller dessutom i tid med regeringens beslut om att återställa biståndet till 1 % av BNI, en ökning som ställer stora krav på Sidas organisation. Krav som blir betydligt svårare att möta med en uppsplittring av Sidas verksamhet.
Att använda biståndsmedel för att finansiera regionalt samarbete kring Östersjön går stick i stäv med den av riksdagen beslutade politiken för global utveckling, som har fattigdomsbekämpning som huvudmål. Enligt Folkpartiet liberalerna är det oacceptabelt att regionalpolitiska hänsyn på detta vis får styra i biståndspolitiken. En utflyttning av delar av Sidas verksamhet innebär dessutom minskad effektivitet. De som får betala priset för regeringens regionalpolitik är världens fattiga.
Mot bakgrund av det ovan sagda vill jag ställa följande frågor till biståndsministern:
Har statsrådet övervägt och tagit ställning till frågan om etablerandet av en Gotlandsenhet för att kompensera för förlorade försvarsjobb, överensstämmer med regeringens politik för fattigdomsbekämpning och är förenligt med att genomföra ett bra bistånd?
Avser statsrådet att fullfölja beslutet om att utlokalisera 50 jobb från Sida, trots att Sida varnar för att genomförandet av ett bra bistånd är i fara?