Utbildningsutskottet har gjort en uppföljning om effekterna av två högskolereformer från 2010. En av reformerna handlar om ökad frihet för universitet och högskolor och den andra om kvalitet i den högre utbildningen. Två delredovisningar publicerades sommaren 2014. Ytterligare två delredovisningar och huvudrapporten publicerades våren 2015. Utskottet anordnade ett seminarium om uppföljningens resultat i samband med detta. I juni 2016 publicerades den sista delredovisningen som bland annat innehåller resultaten från den andra fasen av en fallstudie.
Ökad frihet för universitet och högskolor har setts som ett sätt att åstadkomma hög kvalitet i verksamheten för högre utbildning. Riksdagen och regeringen beslutade därför under 2010 om två reformer avseende styrningen av universitet och högskolor samt utvärderingen av kvalitet i högre utbildning – autonomireformen och kvalitetsreformen. Utbildningsutskottet har följt upp effekterna av reformerna inom ramen för arbetet med att följa upp och utvärdera riksdagsbeslut.
Dra lärdomar för framtiden
Den övergripande och långsiktiga frågeställningen för uppföljningen har varit om de båda reformerna främjar ökad kvalitet i svensk högre utbildning. En mer kortsiktig frågeställning har varit att följa hur de båda reformerna implementeras i högskolesystemet och hur systemet påverkas av reformerna i ett kortare perspektiv. Syftet är att utbildningsutskottet ska kunna dra lärdomar för framtiden, något som är värdefullt för utformningen av utbildningspolitiken.
Uppföljningen har utförts av Dansk Center for Forskningsanalyse vid Aarhus universitet och har pågått från sommaren 2013 till våren 2016.
Uppföljningsprojektet har nu avslutats
Uppföljningsprojektet har omfattat flera delstudier. Utskottet publicerade två delredovisningar sommaren 2014. Den ena delredovisningen är en skrivbordsstudie som beskriver reformerna i ett europeiskt perspektiv med särskilt fokus på en jämförelse med utvecklingen i Danmark och Norge. Den andra delredovisningen handlar om hur reformerna har implementerats i högskolesystemet och bygger på intervjuer med rektorer för universitet och högskolor.
Utbildningsutskottet publicerade våren 2015 ytterligare två redovisningar av delstudier inom ramen för uppföljningsprojektet. Den ena delredovisningen utgår från en enkätundersökning till studieansvariga vid landets lärosäten. Den redovisar de studieansvarigas erfarenheter och upplevelse av reformernas implementering och effekter. Den andra delredovisningen innehåller en fallstudie med nio utbildningar vid tre lärosäten och sträcker sig över en tvåårsperiod. Studien baseras på fokusgrupper och intervjuer med informanter med anknytning till utbildningarna (utbildningsansvariga, kvalitetsansvariga, studenter, alumner och avnämare). Utbildningsutskottet har också publicerat uppföljningens huvudrapport. I den sammanfattas resultaten från de fyra delstudierna.
Resultaten av uppföljningen presenterades och diskuterades vid ett seminarium i riksdagen den 22 april 2015 där bland annat rektorerna för Sveriges universitet och högskolor samt Universitetskanslersämbetet deltog. Niels Mejlgaard vid Dansk Center for Forskningsanalyse inledde seminariet med att presentera rapporterna. Korta kommentarer gavs därefter av representanter från Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning, Riksbankens Jubileumsfond och Sveriges förenade studentkårer. Seminariet avslutades med en frågestund.
Den femte delredovisningen, och den sista rapporten inom projektet, publicerades i juni 2016. Den innehåller en intervjuundersökning med kvalitetsansvariga vid universitet och högskolor samt resultaten från den andra fasen av fallstudien där de utbildningsansvariga intervjuats.
Dokument
Ledamöter
För mer information
Cecilia Nordling, kanslichef, utbildningsutskottets kansli, e-post: cecilia.nordling@riksdagen.se