Konstitutionsutskottet har låtit ta fram en kunskapsöversikt om subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna inom EU.
Enligt subsidiaritetsprincipen ska beslut ska fattas så nära EU-medborgarna som möjligt. Enligt proportionalitetsprincipen ska de åtgärder som EU:s institutioner beslutar med stöd av subsidiaritetsprincipen inte gå längre än vad som krävs för att EU:s mål ska kunna uppfyllas.
Syftet med kunskapsöversikten är att få en djupare kunskap om den närmare innebörden av subsidiaritetsprincipen enligt bland annat EU-rätten, om subsidiaritetsprincipens förhållande till proportionalitetsprincipen samt hur dessa båda principer tillämpas av EU:s institutioner och inom EU-länderna.
Rapporten granskar hur subsidiaritetsprincipen kan tolkas och definieras och hur den hittills har tillämpats i praktiken av EU:s institutioner, i synnerhet EU-domstolen. Den analyserar även hur de nationella parlamenten har genomfört sina subsidiaritetsprövningar. Mot denna bakgrund diskuteras sedan riksdagens subsidiaritetsprövningar i ett svenskt konstitutionellt sammanhang och slutligen vilken roll subsidiaritetsprincipen kan och bör ha för EU-samarbetet i framtiden.
Dokument
Rapport från riksdagen 2013/14:RFR10 Subsidiaritet i EU efter Lissabon