Den 9 maj är det Europadagen. Dagen är ett minne av Robert Schumans plan från 1950, som blev startskottet för dagens EU. Riksdagen arbetar med EU-frågor på flera olika sätt. Här får du lära dig mer om riksdagens EU-arbete.
Sverige är medlem i Europeiska unionen, EU. Det innebär att riksdagen inte är ensam om att fatta beslut om lagar som ska gälla i Sverige. Det gör också medlemsländerna tillsammans genom EU:s institutioner. Regeringen företräder Sverige i EU. Men även riksdagen har möjlighet att påverka EU:s arbete. Regeringen samråder med riksdagen om vilken linje som Sverige ska driva i EU. Riksdagen arbetar med EU-frågor på flera olika sätt i riksdagens utskott, i EU-nämnden och i kammaren.
Att arbeta med EU-frågor är en av riksdagens fem grundläggande uppgifter.
Den 9 maj 1950 lade den franske utrikesministern Robert Schuman fram Schuman-planen om att Tyskland och Frankrike skulle samarbeta i produktionen av kol och stål. Andra länder i Europa välkomnades att delta i samarbetet. Syftet var att bygga upp industrin efter andra världskriget och hindra militär upprustning. Europadagen firas den 9 maj till minne av Robert Schumans deklaration, som blev startskottet för dagens EU.
På riksdagens webbplatser kan du ladda ner och beställa tryckt material om EU och riksdagens EU-arbete. Där finns också pedagogiskt studiematerial till skolor som handlar om demokrati och riksdagens uppgifter, däribland EU.
Riksdagsbiblioteket i Gamla stan i Stockholm är ett så kallat depåbibliotek, vilket betyder att biblioteket har en omfattande samling av publikationer och lagstiftningsdokument från EU. Här finns även material från tiden innan Sverige blev medlem i EU. Bibliotekets personal hjälper dig att hitta bland materialet.
Sverige är ordförande i EU januari–juni 2023
Januari–juni 2023 är det Sveriges tur att vara ordförande i EU:s ministerråd. Medlemsländerna turas om att vara ordförande ett halvår i taget, och 2023 blir det tredje gången för Sveriges del. Senast var 2009 och första gången 2001.
Den främsta uppgiften för ordförandelandet är att driva arbetet med EU:s lagstiftning framåt, och se till att allt flyter på i samarbetet mellan medlemsländerna.
Under Sveriges ordförandeskap i EU har regeringen och riksdagen olika ansvarsområden. Regeringen ska leda arbetet i EU:s ministerråd och se till att arbetet med EU:s lagar sker på ett ordnat sätt. Riksdagen ansvarar för den parlamentariska dimensionen av ordförandeskapet, det vill säga för samarbetet mellan EU-ländernas nationella parlament och Europaparlamentet.
Det innebär att riksdagen förväntas skapa förutsättningar för bra dialog, alltså samtal och utbyte, mellan parlamenten. Dialogen sker vid olika konferenser där ledamöter från de olika ländernas parlament och Europaparlamentet träffas och diskuterar gemensamma frågor, som till exempel säkerhet och försvar, ekonomi och polisiärt samarbete i EU.