Riksdagsledamöter deltar i det interparlamentariska samarbetet inom EU mellan EU-ländernas nationella parlament och med Europaparlamentet. Syftet är bland annat att främja utbyte av information och erfarenheter om EU-arbete mellan parlamenten.
EU-talmanskonferensen för talmän i EU-ländernas nationella parlament, den så kallade EU-talmanskonferensen, hålls varje vår. Bilden är från 2018 års konferens i Tallinn.
Foto: Erik Peinar / Estlands parlament
Tillfälliga och återkommande möten
Genom att samarbeta med varandra och med Europaparlamentet ska de nationella parlamenten i EU-länderna bidra till ett väl fungerande EU. Det interparlamentariska samarbetet inom EU har formen av olika möten mellan ledamöter som arbetar med samma frågor i de olika parlamenten.
Riksdagsledamöter från utskott eller EU-nämnd
Riksdagens utskott och EU-nämnd utser de riksdagsledamöter som ska delta vid olika möten i det interparlamentariska samarbetet inom EU. Ett undantag är kontrollgruppen för Europol. Till den väljer riksdagen från och med våren 2019 en delegation för en mandatperiod, alltså fyra år.
Fyra återkommande interparlamentariska möten i EU
- Konferensen för parlamentens EU-organ, Cosac
- Konferensen för utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik, GUSP/GSFP-konferensen
- Konferensen för stabilitet, ekonomisk samordning och styrning, SESS-konferensen
- Kontrollgruppen för gemensam parlamentarisk kontroll av Europol, JPSG-Europol
Utöver dessa fyra konferenser hålls återkommande, en gång per år, EU-talmanskonferensen vars syfte bland annat är att samordna det interparlamentariska samarbetet i EU på en övergripande nivå.
Konferensen för parlamentens EU-organ
Ledamöter från riksdagens EU-nämnd deltar i konferensen för parlamentens EU-organ, Cosac. Cosac kan bland annat informera EU:s olika institutioner om frågor som konferensen tycker att EU-institutionerna bör uppmärksamma. Cosac håller möten fyra gånger per år.
Cosacs webbplats
Konferensen för utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik
Ledamöter från riksdagens utrikesutskott och försvarsutskott deltar i konferensen för utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik i EU, den så kallade GUSP/GSFP-konferensen. Dessa möten ger tillfälle till utbyte av information och erfarenheter mellan parlamenten när det gäller EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik samt gemensamma säkerhets- och försvarspolitik. Konferensen kan komma fram till olika slutsatser som skickas till EU-institutionerna för kännedom. Slutsatserna är inte bindande. GUSP/GSFP-konferensen hålls två gånger per år.
GUSP/GSFP-konferensens webbplats
Konferensen för stabilitet, ekonomisk samordning och styrning
Ledamöter från riksdagens finansutskott och skatteutskott deltar i konferensen för stabilitet, ekonomiska samordning och styrning i EU, den så kallade SESS-konferensen. Konferensen ska bland annat bidra till utbyte av information och erfarenheter om hur EU-arbetet kring den ekonomiska politiken genomförs, i syfte att främja interparlamentariskt samarbete och demokratiskt ansvarsutkrävande när det gäller ekonomisk styrning och budgetpolitik i EU. SESS-konferensen hålls två gånger per år.
SESS-konferensens webbplats
Kontrollgruppen för gemensam parlamentarisk kontroll av Europol
Den gemensamma parlamentariska kontrollgruppen för Europol, EU:s byrå för brottsbekämpning, kallas JPSG-Europol och träffas två gånger per år. Kontrollgruppen kan för sin övervakning av Europol ta del av olika dokument och höra ledande befattningshavare. Kontrollgruppen ska också rådfrågas om Europols fleråriga programplanering.
Riksdagen väljer från och med våren 2019 en delegation för en mandatperiod, det vill säga fyra år, till JPSG-Europol.
EU-talmanskonferensen samordnar
I EU-talmanskonferensen träffas talmännen i EU-ländernas nationella parlament och Europaparlamentet för att samordna och utveckla det interparlamentariska samarbetet i EU på en övergripande nivå. EU-talmanskonferensen hålls en gång per år, på våren.
EU-talmanskonferensen har antagit riktlinjer för det interparlamentariska samarbetet i EU. Riktlinjerna säger bland annat att de nationella parlamenten i EU-länderna bidrar till EU:s goda funktion och demokratiska legitimitet. Målsättningen med det interparlamentariska samarbetet i EU är bland annat att:
- främja informations- och erfarenhetsutbyte för att stärka parlamentens kontroll och inflytande
- säkerställa ett effektivt utförande av parlamentens befogenheter i EU-frågor, till exempel när det gäller parlamentens rätt att pröva om förslag på nya EU-lagar följer subsidiaritetsprincipen
- främja samarbete med parlament i länder utanför EU.
EU-talmanskonferensens webbplats