Pressmeddelande

Till redaktionen: Program för riksmötets öppnande 27 september samt påminnelse om ansökan om fotoplats

Publicerat: 21 september 2022 klockan 11.05

Fotografer som önskar en fotoplats vid riksmötets öppnande den 27 september måste ansöka om det i förväg. Sista ansökningsdag är den 22 september klockan 17.

Pressackreditering

Journalister och fotografer som vill arbeta i riksdagens lokaler måste ha riksdagens pressackreditering.

Pressackreditering

Fotoplatser

Den som har riksdagens pressackreditering och önskar en fotoplats vid ceremonin vid riksmötets öppnande den 27 september måste ansöka om det i förväg via e-post till press220927@riksdagen.se. Sista ansökningsdag är torsdagen den 22 september klockan 17.

Mer information om fotoplatserna finns pressmeddelandet från den 14 september 2022:

Till redaktionen: Om fotografering inför upprop, talmansval och riksmötets öppnande

Klädkod

Klädkod för riksmötets öppnande är kavaj. Det innebär hel kostym med ljus skjorta, slips eller fluga alternativt klänning, kjol och byxor som är elegantare än vanlig vardagsklädsel men inte aftonflott.

Program 27 september

Klockan 12.15: Fotoplatsen på Riksplan öppnar. Föranmälda fotografer ska ha intagit sina platser senast klockan 12.45. Fotoplatsen stänger klockan 13.55.

Klockan 12.45: Trapphallen i Östra riksdagshuset stängs för media. Öppnar igen klockan 14.

Klockan 13: Entrén på Riksplan öppnar. Arméns musikkår spelar och Livgardet paraderar. Fanbärare från Vasaloppsföreningen Sälen-Mora står utanför kopparporten. I trapphallen spelar Lilla Akademien. Ledamöterna och de inbjudna gästerna anländer. Talmannen, de kungliga gästerna, statsministern med flera går upp genom stora trapphallen och fortsätter till kammaren.

Klockan 12.45: Pressläktaren och fotoplatserna runt kammaren öppnar. Sittande på pressläktaren och föranmälda fotografer ska ha intagit sina platser senast klockan 13.45.

Klockan 13.45: Kammarfoajén på plan 5 stängs för media och är stängd under ceremonin i kammaren.

Klockan 14: Ceremonin i kammaren startar. Musiker ur Marinens Musikkår spelar. På begäran av talmannen förklarar H.M. Konungen riksmötet 2022/23 öppnat. Programmet i kammaren innehåller även Kungssången, sång av Susanna Stern och Adolf Fredriks flickkör, nationalsången och uttågsmusik.

Efter ceremonin är det mottagning för ledamöter och gäster i Sammanbindningsbanan i Östra riksdagshuset. Mottagningen är öppen för media och det är fri fotografering.

Talmannens mottagning för särskilt inbjudna gäster i Bankhallen är stängd för media.

Klockan 17.45: En fotoplats utanför Konserthuset öppnas för fotografering när ledamöter och gäster anländer. Fotografer måste ha riksdagens pressackreditering och gå igenom säkerhetskontroll. Ingen föranmälan.

Klockan 19: Konsert i samarbete med Konserthuset startar. Konserten är stängd för media.

Mer information

Mer information om riksmötets öppnande, fotoregler med mera:

Information till media om riksmötets öppnande 2022
Riksmötets öppnade 2022
Fotografering

Kontakt

Riksdagsförvaltningens presstjänst 08-786 62 00.