Pressmeddelande

Demokratin uppmärksammas med flaggor som vajat över Riksdagshuset

Publicerat: 10 mars 2022 klockan 09.49

Talman Andreas Norlén, även ordförande för Stiftelsen Sveriges Nationaldag, delar vid en ceremoni i riksdagen den 10 mars ut flaggor som vajat över Riksdagshuset till föreningar och organisationer.

För att uppmärksamma riksdagens demokratijubileum har Stiftelsen Sveriges Nationaldag tillsammans med Sveriges riksdag gjort det möjligt för föreningar och organisationer samt för verksamheter som skolor och äldreboenden att ansöka om att få en svensk flagga som under en dag varit hissad över Riksdagshuset.

- Syftet med utdelningen av flaggor som vajat på Riksdagshuset är att sätta fokus på vår demokrati och de värden som flaggan och vårt land står för, säger talman Andreas Norlén, i sin egenskap av ordförande för Stiftelsen Sveriges Nationaldag.

Talmannen har denna dag även bjudit in Sveriges landshövdingar, som är huvudmän för Stiftelsen Sveriges Nationaldag, samt gymnasieelever från länen. Gymnasieeleverna kommer att få en guidad visning av Riksdagshuset, vara med vid flaggöverlämningsceremonin och lyssna till ett panelsamtal mellan riksdagsledamöter på temat unga, civilsamhället och demokratin.

Ansök om flagga

Det finns möjlighet för föreningar och organisationer samt skolor, lärosäten och vård- och omsorgsboenden att ansöka om en flagga. Ansökningstiden går ut den 15 april.

Ansök om flagga 

Kontakt

För frågor om Stiftelsen Sveriges Nationaldag, kontakta generalsekreterare Martin Brothén, telefon: 0762-18 00 49

För frågor om talmannen: Talmannens presstelefon, 08-786 44 00