Pressmeddelande

Till redaktionen: Starkt begränsat antal pressplatser vid riksmötets öppnande 14 september – påminnelse om ansökan

Publicerat: 8 september 2021 klockan 13.00

Journalister och fotografer som önskar en fotoplats eller sittplats på pressläktaren vid riksmötets öppnande den 14 september måste ansöka om det i förväg. Sista ansökningsdag är den 9 september klockan 17. På grund av coronapandemin är antalet platser mycket starkt begränsat.

Program

  • Klockan 12.45 Entrén på Riksplan öppnar. Arméns musikkår spelar och Livgardet paraderar. Fanbärare från Föreningen Östergötlands Barn med Sverigefanan står utanför kopparporten. I trapphallen spelar Duo West/Rydvall. Ledamöterna och de inbjudna gästerna anländer. Talmannen, de kungliga gästerna, statsministern med flera går upp genom stora trapphallen och fortsätter till kammaren.
  • Klockan 14 Ceremonin i kammaren startar. Musiker ur Kungliga Filharmonikerna spelar. På begäran av talman Andreas Norlén förklarar H.M. Konungen riksmötet 2021/22 öppnat, varefter statsministern avger sin regeringsförklaring. Programmet innehåller även Kungssången, sånger framförda av Philip Jalmelid och Tuva B Larsen ackompanjerade av pianisten Karl-Johan Ankarblom, samt Sveriges nationalsång och uttågsmusik.

Inga andra arrangemang i anslutning till ceremonin

Den sedvanliga mottagningen för riksdagsledamöter och gäster i Sammanbindningsbanan är inställd på grund av coronapandemin. I år genomförs inte heller någon konsert i Konserthuset.

Trapphallen och kammarfoajén stängs klockan 12.45

Trapphallen i Östra riksdagshuset, övergångarna mellan riksdagshusen samt kammarfoajén på plan 5 i Västra riksdagshuset stängs för media klockan 12.45. Trapphallen öppnar igen klockan 14. Kammarfoajén och övergångarna öppnar igen efter ceremonin cirka klockan 15.30. 

Klädkod

Klädkod för riksmötets öppnande är kavaj. Det innebär hel kostym med ljus skjorta, slips eller fluga alternativt klänning, kjol och byxor som är elegantare än vanlig vardagsklädsel men inte aftonflott. 

Pressackreditering, fotoplatser och sittplatser på pressläktaren

Journalister och fotografer som vill arbeta i riksdagens lokaler vid riksmötets öppnande måste ha riksdagens pressackreditering. 

Pressackreditering

Journalister och fotografer som dessutom önskar en sittplats på pressläktaren eller plats i en fotoposition måste ansöka om det i förväg. Sista ansökningsdag är torsdagen den 9 september klockan 17. Ansökningar tas emot via e-post till press210914@riksdagen.se. Ange om du önskar plats på pressläktaren eller plats i en fotoposition. Ange ditt namn och vilket massmedieföretag du arbetar för.

Vänligen notera att ansökan inte innebär garanterad plats. Besked lämnas senast den 13 september. Platserna fördelas mellan de som har riksdagens pressackreditering och som har ansökt om plats. Om antalet ansökningar som inkommit i rätt tid överstiger antalet tillgängliga platser fördelas platserna enligt principer som beskrivs i pressmeddelande den 31 augusti 2021.

Mer information

Mer information finns på riksdagens webbplats.

Information till media om riksmötets öppnande 2021

Evenemanget kommer att sändas via webb-tv.

Riksmötets öppnande 2021

Kontakt

Riksdagsförvaltningens presstjänst 08-786 62 00.

Riksdagsförvaltningens presstjänst, 08-786 62 00