Pressmeddelande

Pressmeddelande: Riksdagen firar demokratin med festföreställning

Publicerat: 15 december 2021 klockan 11.00

Uppdaterat: 7 januari 2022 klockan 10.23

Den 10 januari 2022 är det precis hundra år sedan de första kvinnorna tog plats i Sveriges riksdag. Det historiska datumet uppmärksammas av riksdagen med föreställningen ”Fira demokratin – 100 år” som sänds på SVT.

(Uppdatering: Artisten Laila Adéle har ersatts av Elin Bemark.)

– Vår demokrati är verkligen värd att fira. Det känns fantastiskt att nu få bjuda in till en festföreställning på dagen hundra år efter att de första kvinnorna tog säte i riksdagen. Jag hoppas att många kommer att se den, säger Andreas Norlén, talman och ordförande i kommittén för riksdagens demokratijubileum.

Föreställningen genomförs på Annexet i Stockholm. På scenen kommer artister, dansare, kör och orkester att framföra en berättelse om Sveriges väg till demokrati och tiden därefter fram till våra dagar.

I föreställningen medverkar bland andra Sarah Dawn Finer, Björn Dixgård, Janice, Susanna Stern, Elin Bemark, John Lundvik, Jill Johnson, Rebecka Törnqvist med Daniel Ögren och Adolf Fredriks Flickkör. Regi: Linus Fellbom. Koreografi: Ambra Succi. Kapellmästare och arrangemang: Hans Gardemar. Manus är framtaget av en redaktion under ledning av sekretariatet för demokratijubileet vid Riksdagsförvaltningen.

Föreställningen sänds på SVT

Föreställningen sänds på SVT1 den 10 januari klockan 20, och finns därefter på SVT Play.

Föreställningens publik

Publiken i Annexet är inbjudna gäster: riksdagens ledamöter, statsråd, landshövdingar, representanter för kungafamiljen samt personer som bidragit i arbetet med riksdagens demokratijubileum.

Med anledning av pandemin

Riksdagsförvaltningen anpassar smittskyddande åtgärder utifrån aktuell lägesbild och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter.

Fototillfälle på Annexet

En fotoposition kommer att finnas för fotografering när gästerna anländer. För tillträde krävs riksdagens pressackreditering samt föranmälan. Antalet platser är begränsat. Fotografer måste vara på plats senast klockan 18. Föranmälan görs till carina.larsson@riksdagen.se, senast den 4 januari.

Riksdagens demokratijubileum

Riksdagens demokratijubileum pågår åren 2018–2022 och omfattar bland annat utställningar i hela landet, studiematerial för skolor, publika evenemang, antologier, filmer och konstverk. Riksdagens talmän reser runt i Sverige med demokrati som tema för besöken och samtalar med unga människor om demokrati. Målet är att öka kunskapen om demokratins historia, innebörd och betydelse, ge kunskap om processen för demokratiseringen och riksdagens roll i denna process. Riksdagen vill också väcka engagemang för demokratins och politikens betydelse i nutid och framtid.

För mer information

Riksdagsförvaltningens presstjänst , 08-786 62 00