Pressmeddelande

Minnesceremoni i riksdagen för coronapandemins offer

Publicerat: 15 juni 2020 klockan 09.07

Onsdagen den 17 juni äger en minnesceremoni för coronapandemins offer rum i riksdagen.

Tid: 9.00 – ca 9.15
Plats: Plenisalen. Ceremonin kan även följas via webb-tv på riksdagen.se.

– Riksdagen vill genom en minnesceremoni hedra dem som har avlidit till följd av coronapandemin i vårt land och samtidigt uttrycka vår medkänsla med dem som drabbats på andra sätt, säger talman Andreas Norlén.

– Pandemin är ännu inte över, men i samband med riksdagens sommaravslutning är det motiverat med en ceremoni för att minnas allt vi har förlorat och alla vi har förlorat under en vår som ingen annan, framhåller talmannen.

Det är ovanligt att minnesceremonier anordnas i riksdagens plenisal. Det har tidigare skett med anledning av bland annat tsunamikatastrofen, mordet på utrikesminister Anna Lindh, Estoniakatastrofen och mordet på statsminister Olof Palme.

Riksdagens officiella sommaravslutning äger rum senare samma dag. Riksdagen kommer dock att sammanträda vid flera tillfällen därefter, till och med den 30 juni, för att behandla olika ärenden, främst med anknytning till pandemin. Talmannen har möjlighet att kalla in riksdagen även senare under sommaren för att behandla brådskande ärenden.

Riksdagen kommer att flagga på halv stång under ceremonin.

Program

Talman Andreas Norlén inleder ceremonin
Air av Bach (Stråkkvartett från Kungliga filharmonikerna)
Anförande av talmannen
Tyst minut
Tapto på Jägarhorn (en blåsare från Livgardets dragonmusikkår)
Ajournering

Pressackreditering till riksdagen

Journalister och fotografer som vill arbeta på egen hand i riksdagens lokaler behöver ha riksdagens pressackreditering. Information och ansökningsformulär finns på riksdagens webbplats:

Pressackreditering

För mer information

Pernilla Eldblom, talmannens pressekreterare, telefon 08-786 44 00, e-post pernilla.eldblom@riksdagen.se