Pressmeddelande

Talmannen på officiellt besök i Estland

Publicerat: 12 februari 2020 klockan 13.45

Talman Andreas Norlén besöker Estland den 13 och 14 februari tillsammans med fem svenska riksdagsledamöter. Programmet under de två dagarna innehåller möten med företrädare för Estlands parlament och regering samt besök i de gamla svenskbygderna.

Utöver ett möte med sin estniske kollega Henn Põlluaas, kommer talmannen att delta i en paneldiskussion i Estlands parlament på temat digital demokrati – risker och möjligheter. Bakgrunden är att i Estland, till skillnad från i Sverige, är elektroniska parlamentsval sedan länge en verklighet.

– Det är viktigt för mig att demokratifrågorna finns med även vid officiella besök utomlands, inte minst med anledning av vårt eget demokratijubileum. Jag ser fram emot seminariet i parlamentet och det ska också bli intressant att besöka svenskbygderna, säger talman Andreas Norlén.

Talmannen och hans delegation kommer också att ha ett möte med Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu innan man träffar företrädare för Estonian Foreign Policy Institut samt besöker e-Estonia Briefing Centre.

Dagen därpå, fredagen den 14 februari, kommer huvuddelen av dagen att tillbringas i de gamla svenskbygderna kring Nuckö och Hapsal i västra delen av landet. Där kommer delegationen bland annat att träffa gymnasieelever, kyrkoföreträdare samt besöka ett museum som skildrar den svenskspråkiga minoriteten i Estland.

Den svenska delegationen består, utöver av talman Andreas Norlén, också av riksdagsledamöterna Gunilla Carlsson, S, Hans Wallmark, M, Caroline Nordengrip, SD, Magnus Jacobsson, KD, och Maria Gardfjell, MP.

För mer information

Anna-Sara Hultgård Czernich, Riksdagens internationella kansli, telefon 08-786 53 12, anna-sara.hultgard.czernich@riksdagen.se

Ralph Hermansson, talmannens pressekreterare, telefon 08-786 60 15, ralph.hermansson@riksdagen.se