Pressmeddelande

Pressmeddelande: Pressträff med talmannen och Stefan Löfven (S)

Publicerat: 30 november 2018 klockan 14.30

Uppdaterat: 30 november 2018 klockan 14.35

På måndag den 3 december klockan 9.30 håller talman Andreas Norlén pressträff tillsammans med Stefan Löfven (S) som föreslås bli statsminister.

Om Stefan Löfven innan dess begär mer tid kan detta, som talmannen tidigare har meddelat, beviljas och tidsplanen samt tid för pressträff kommer i sådana fall att justeras.

Tid: 3 december klockan 9.30
Plats: Riksdagens presscenter, plan 5, Västra riksdagshuset

Talmannen kommer den 3 december klockan 10 att lägga fram förslag till statsminister för riksdagen. Vid pressträffen och i samband med att förslaget läggs fram, kommer också den tänkta regeringens partimässiga sammansättning att meddelas. Vid samma tillfälle bordläggs förslaget. Därefter kommer förslaget att bordläggas ytterligare en gång och sedan prövas av riksdagen den 5 december klockan 9.

Om förslaget till statsminister bifalls ska statsministern så snart det kan ske, dock tidigast den 6 december, anmäla de övriga statsråden till riksdagen. Skifteskonselj kommer därefter att äga rum.

Bakgrund

Talmannen inledde den 27 september uppdraget att ta fram ett förslag till ny statsminister för riksdagen att ta ställning till. I uppdraget ingår att samtala med företrädare för samtliga riksdagspartier samt att överlägga med de vice talmännen. Talmannen håller också statschefen informerad om det aktuella läget i arbetet med att ta fram förslag till statsminister.

Talmannen aviserade den 23 november att han avsåg att den 3 december föreslå Stefan Löfven (S) som statsminister.

Följ händelseutvecklingen på riksdagens webbplats

På valingången på riksdagens webbplats finns aktuell information om riksdagsvalet, regeringsbildningen, talmansvalet med mera. Här uppdateras kontinuerligt informationen om händelseutvecklingen, tidpunkter för eventuella pressträffar och liknande. Den informationen går också ut via twitterkontot @Sverigesriksdag.

Valet 2018

Webb-tv

Talmannens pressträffar sänds direkt på riksdagens webbplats samt går att se i efterhand.

Pressackreditering och annan praktisk information

För att arbeta i Riksdagshuset måste du ha riksdagens pressackreditering, antingen en ordinarie eller en tillfällig som gäller för en dag. Information om pressackreditering och annan praktisk information för journalister och fotografer i anslutning till riksdagsvalet finns på riksdagens webbplats.

Praktisk information för arbete i anslutning till riksdagsvalet

Kontakt

Talmannens pressekreterare, 08-786 44 00