Pressmeddelande

Talmannen aviserar förslag till statsminister

Publicerat: 23 november 2018 klockan 11.24

Talman Andreas Norlén har den 23 november aviserat att han på måndag den 3 december kommer att lägga fram ett förslag till statsminister för riksdagen. Talmannens förslag till statsminister kommer då att vara Stefan Löfven (S).

- De besked som framkommit efter det senaste sonderingsuppdraget har skapat en delvis ny situation även om många låsningar består. Med denna avisering ger jag partierna nödvändig tid att förhålla sig till det nya läget och sedan ta ställning i kammaren, säger talman Andreas Norlén.

Talmannen har uppmanat Stefan Löfven (S) att återkomma med besked om vilken partimässig sammansättning förslaget ska omfatta. När talmannen har lagt fram sitt förslag till statsminister i kammaren bordläggs det en första gång vilket följs av en andra bordläggning och sedan prövas det sannolikt av riksdagen den 5 december.

Bakgrund

Talmannen inledde den 27 september uppdraget att ta fram ett förslag till ny statsminister för riksdagen att ta ställning till. I uppdraget ingår att samtala med företrädare för samtliga riksdagspartier samt att överlägga med de vice talmännen. Talmannen håller också statschefen informerad om det aktuella läget i arbetet med att ta fram förslag till statsminister.

Talmannen tog den 22 november emot Annie Lööfs (C) rapport om att uppdraget att sondera förutsättningarna för en regering som riksdagen kan tolerera inte resulterat i något konkret förslag. Talmannen har därefter överlagt med de vice talmännen samt talat med riksdagspartiernas partiledare.

Följ händelseutvecklingen på riksdagens webbplats

På valingången på riksdagens webbplats finns aktuell information om riksdagsvalet, regeringsbildningen, talmansvalet med mera. Här uppdateras kontinuerligt informationen om händelseutvecklingen, tidpunkter för eventuella pressträffar och liknande. Den informationen går också ut via twitterkontot @Sverigesriksdag.

Webb-tv

Talmannens pressträffar sänds direkt på riksdagens webbplats samt går att se i efterhand.

Pressackreditering och annan praktisk information

För att arbeta i Riksdagshuset måste du ha riksdagens pressackreditering, antingen en ordinarie eller en tillfällig som gäller för en dag. Information om pressackreditering och annan praktisk information för journalister och fotografer i anslutning till riksdagsvalet finns på riksdagens webbplats.

Praktisk information för arbete i anslutning till riksdagsvalet

Talmannens pressekreterare, 08-786 44 00