Pressmeddelande

Riksmötets öppnande den 12 september: Pressackreditering och fotopooler

Publicerat: 1 september 2017 klockan 13.38

Tisdagen den 12 september klockan 14 äger ceremonin för riksmötets öppnande 2017/18 rum. Förutom riksdagens ledamöter och inbjudna gäster är även journalister välkomna att följa ceremonin.

Riksdagens ordinarie ackreditering gäller även under riksmötets öppnande. Journalister som har en sådan ackreditering behöver därför inte ansöka om en särskild ackreditering för öppnandet. Kontrollera i god tid att din ackreditering fortfarande gäller.

Journalister och fotografer som inte redan har riksdagens ackreditering behöver ansöka om en tillfällig ackreditering till riksmötets öppnande.

Fotografer som önskar poolplats behöver ansöka om det, se nedan under Fotopoolning.

Ansökan om tillfällig ackreditering

Ansökan görs via e-post till adressen riksdagsinformation@riksdagen.se. Ange följande uppgifter i din ansökan:

 • namn, 
 • e-postadress och telefonnummer, 
 • medieföretag, 
 • personnummer och
 • kontaktuppgifter till din närmaste chef.

Sista ansökningsdag för journalister och fotografer utan poolplats är måndagen den 11 september kl.12. För fotografer som önskar poolplats – se nedan under Fotopoolning.

Observera att inga ansökningar hinner behandlas efter denna tidpunkt.

Hämtning av presskort

Journalister som beviljats en tillfällig ackreditering till riksmötets öppnande kan hämta ut sitt presskort hos vakten i huvudentrén, Riksgatan 1, enligt följande: 

 • De som ansökt senast torsdagen den 7 september klockan 17 kan hämta ut sitt presskort från och med fredagen den 8 september klockan 8 till och med tisdagen den 12 september klockan 13. 
 • De som ansökt från och med torsdagen den 7 september klockan 17.01 till och med måndagen den 11 september klockan 12.00 kan hämta ut sitt presskort tisdagen den 12 september klockan 8–13.

Vakten har öppet dygnet runt. Den som vill hämta ut sitt kort kvälls- eller nattetid kan dock få räkna med viss väntetid.

Presskortet ska hämtas ut personligen. Giltig legitimation måste tas med.

Fotopoolning

Poolning görs till fotopositionerna i anslutning till kammaren och på Riksplan. Sista ansökningsdag för fotopoolning är torsdagen den 7 september klockan 17.00. Observera att inga ansökningar hinner behandlas efter denna tidpunkt.

Ansökan om poolning görs via e-post till adressen riksdagsinformation@riksdagen.se.

Om du har redan riksdagens ackreditering, ange följande uppgifter i din ansökan:

 • ämne: Ansökan om fotopoolplats, 
 • namn, 
 • e-postadress och telefonnummer, 
 • medieföretag, 
 • om du är stillbilds-, tv- eller webb-tv-fotograf och
 • om du har särskilda önskemål om en specifik fotopoolplats.

Om du behöver ansöka om både tillfällig ackreditering och poolplats kan du göra det samtidigt. Utöver uppgifterna ovan ska du också lämna personnummer och kontaktuppgifter till din närmaste chef.

Poolade fotografer meddelas via e-post måndag den 11 september.

Program

Programmet skickas ut i ett pressmeddelande några dagar före öppnandet.

Praktisk information

Ackrediterade går in via entrén vid Riksgatan 1 och passerar där säkerhetskontroll.

Ackrediterade kan följa ceremonin från pressläktaren i kammaren eller via tv i pressens klubbrum. Antalet platser på pressläktaren är begränsat.

Efter ceremonin har talmannen en mottagning i Sammanbindningsbanan för ledamöter och inbjudna gäster. Mottagningen är öppen för media.

Klädkod: kavaj.

Webb-tv och tv

Ceremonin kan följas direkt via riksdagens webbplats samt i SVT.

Konsert på Konserthuset

I samarbete med Konserthuset inbjuds ledamöter och gäster till en konsert med start klockan 19.30. En fotoposition finns utanför Konserthuset från kl 18.15 för fotografering när gästerna anländer från klockan 18.30. Fotografer som vill fotografera utanför Konserthuset måste ha riksdagens ackreditering.

Storkyrkan och Humanisterna

Riksdagens ackreditering gäller inte vid gudstjänsten i Storkyrkan eller vid Humanisternas sekulära ceremoni. För mer information, kontakta Stockholms domkyrkoförsamling respektive Humanisterna.

För mer information

Sven Kullberg, pressekreterare, 08-786 53 93