Pressmeddelande

Pressinbjudan: Seminarium med Nobelpristagare om vägen till ett Nobelpris

Publicerat: 6 december 2017 klockan 15.12

Den 12 december arrangerar Sveriges riksdag ett seminarium med Nobelpristagare, Nobelexperter och beslutsfattare om vägen till ett Nobelpris. Seminariet tar upp frågor om med- och motgångar, vad som krävs för att bli en Nobelpristagare, både av individen och av samhället, samt politikens betydelse för forskningen. Seminariet är öppet för inbjudna gäster och media.

Talmannen är värd för seminariet. Programmet är framtaget i samarbete med Nobel Center och Sällskapet Riksdagsledamöter och Forskare, Rifo.

Tid: Tisdag 12 december klockan 13.30-14.30 Platserna ska vara intagna senast klockan 13.20.

Plats: Andrakammarsalen, entré via Riksplan  

Seminariet hålls på engelska.  

Program

Talman Urban Ahlin hälsar välkommen.

Anna Sjöström Douagi, programchef, och Gustav Källstrand, förste intendent, Nobel Center presenterar och leder programmet.

Göran K. Hansson, Kungl. Vetenskapsakademiens ständige sekreterare, samtalar med Gustav Källstrand om Nobelpristagares väg till Nobelpriset och betydelsen av kreativa forskningsmiljöer.

Gustav Källstrand samtalar med Professor Barish (Fysik), Professor Weiss (Fysik) och Professor Dubochet (Kemi) om vägen till ett Nobelpris och vilka faktorer som styr möjligheten till genombrott.

Vad kan politiken ta med sig från dagens samtal? Lena Hallengren (S) och Betty Malmberg (M) från utbildningsutskottet reflekterar och samtalar om hur politiken kan underlätta forskares väg till genombrott.

Thomas Strand (S), ordförande Rifo, sammanfattar och avslutar dagens seminarium. 

Webb-tv

Seminariet kan följas direkt samt ses i efterhand via riksdagens webb-tv.  

Fototillfälle

Fototillfälle kommer att erbjudas i Andrakammarsalen strax före seminariet.

Pressackreditering

Journalister som vill närvara men inte har riksdagens pressackreditering kan ansöka om en sådan. Ansökan görs senast måndagen den 11 december klockan 13.00 via e-post till adressen riksdagsinformation@riksdagen.se eller via telefon 020-349 000. Ange följande uppgifter i ansökan: namn, e-postadress och telefonnummer, medieföretag, personnummer och kontaktuppgifter till närmaste chef.  

För mer information

Eva Brandorf Helsing, senior rådgivare, telefon 08-786 57 81, eva.brandorf.helsing@riksdagen.se

 

Pernilla Eldblom, talmannens pressekreterare, 072-746 65 53