Pressmeddelande

Inför riksmötets öppnande den 13 september: Pressackreditering och fotopooler

Publicerat: 2 september 2016 klockan 09.28

Uppdaterat: 2 september 2016 klockan 09.46

Tisdagen den 13 september klockan 14.00 äger ceremonin för riksmötets öppnande 2016/17 rum. Förutom riksdagens ledamöter och inbjudna gäster är även journalister välkomna att bevaka ceremonin.

Liksom förra året gäller riksdagens ordinarie ackreditering även under riksmötets öppnande. Journalister som har en sådan ackreditering behöver inte ansöka om en särskild ackreditering för öppnandet. Om du har riksdagens ackreditering, kontrollera i god tid att den fortfarande gäller.

Journalister och fotografer som inte har riksdagens ackreditering behöver ansöka om en tillfällig ackreditering till riksmötets öppnande.

Fotografer som önskar poolplats behöver ansöka om det, se nedan under Fotopoolning.

Ansökan om tillfällig ackreditering

Ansökan görs via e-post till adressen riksdagsinformation@riksdagen.se. Ange följande uppgifter i din ansökan:

 • namn
 • e-postadress och telefonnummer
 • medieföretag
 • personnummer
 • kontaktuppgifter till din närmaste chef

Sista ansökningsdag för journalister och fotografer utan poolplats är måndag den 12 september kl.12.00. För fotografer som önskar poolplats – se nedan under Fotopoolning.

Observera att inga ansökningar kan göras efter denna tidpunkt.

Hämtning av presskort

Journalister som beviljats en tillfällig ackreditering till riksmötets öppnande kan hämta ut sitt presskort hos vakten i huvudentrén, Riksgatan 1, enligt följande:

 • De som ansökt senast torsdagen den 8 september klockan 17.00 kan hämta ut sitt presskort från och med fredagen den 9 september klockan 8.00 till och med tisdagen den 13 september klockan 13.00.
 • De som ansökt från och med torsdagen den 8 september klockan 17.01 till och med måndagen den 12 september klockan 12.00 kan hämta ut sitt presskort tisdagen den 13 september klockan 8.00–13.00.

Vakten har öppet dygnet runt. Den som vill hämta ut sitt kort kvälls- eller nattetid kan dock få räkna med viss väntetid.

Presskortet ska hämtas ut personligen. Ta med giltig legitimation.

Fotopoolning

Fotopoolning görs till fotopositionerna i anslutning till kammaren och på Riksplan. Platserna för stillbildsfotografer fördelas av Pressens Fotopool. Platserna för tv- och webb-tv-fotografer fördelas av Riksdagsförvaltningen.

Sista ansökningsdag för fotopoolning är torsdag den 8 september klockan 17.00. Observera att inga ansökningar kan göras efter denna tidpunkt.

Ansökan om poolning görs via e-post till adressen riksdagsinformation@riksdagen.se.

Om du har redan riksdagens ackreditering, ange följande uppgifter i din ansökan:

 • namn
 • e-postadress och telefonnummer
 • medieföretag
 • om du är stillbilds-, tv- eller webb-tv-fotograf.

Om du behöver ansöka om både tillfällig ackreditering och poolplats kan du göra detta samtidigt. Ange då de uppgifter som listas ovan under Ansökan om tillfällig ackreditering samt om du är stillbilds-, tv- eller webb-tv-fotograf.

Poolade fotografer meddelas via e-post och pressmeddelande måndag den 12 september.

Program

Programmet skickas ut i ett pressmeddelande några dagar före öppnandet.

Praktisk information

Ackrediterade går in via entrén vid Riksgatan 1 och passerar där säkerhetskontroll.

Ackrediterade kan följa ceremonin från pressläktaren i kammaren eller via tv i pressens klubbrum. Antalet platser på pressläktaren är begränsat.

Efter ceremonin har talmannen en mottagning i Sammanbindningsbanan för ledamöter och inbjudna gäster. Mottagningen är öppen för media.

Klädkod: kavaj.

Webb-tv och tv

Ceremonin kan följas direkt via riksdagens webbplats samt i SVT.

Storkyrkan och Humanisterna

Riksdagens ackreditering gäller inte vid gudstjänsten i Storkyrkan eller vid Humanisternas sekulära ceremoni. För mer information, kontakta Stockholms domkyrkoförsamling respektive Humanisterna.

Konsert på Konserthuset

I samarbete med Konserthuset inbjuds ledamöter och gäster till en konsert med start klockan 19.00. En fotoposition kommer att upprättas utanför Konserthuset för fotografering när gästerna anländer (från klockan 18.00). Fotografer som vill fotografera utanför Konserthuset måste ha riksdagens ackreditering. Konserten kommer i år att direktsändas i SVT.

För mer information

Johanna Blomqvist, pressekreterare, 08-786 47 34