Pressmeddelande

Chiles president besöker riksdagen

Publicerat: 3 maj 2016 klockan 13.19

Den 11 maj besöker Chiles president Michelle Bachelet riksdagen som en del av statsbesöket i Sverige. Presidenten avtäcker då Chiles gåva till riksdagen, en byst av ambassadör Harald Edelstam, samt håller ett anförande. För fotopooler krävs särskild ackreditering senast 4 maj. För plats på läktaren vid anförandet krävs anmälan och riksdagsackreditering.

Talman Urban Ahlin tar emot när Chiles president gästar riksdagen.

I närvaro av kungaparet, talmannen, statsministern och inbjudna gäster avtäcker president Bachelet bysten av Harald Edelstam. Gåvan utgör ett tack för Sveriges stöd till det chilenska folket och framför allt för Harald Edelstams insatser 1973.

Efter ceremonin håller president Bachelet ett anförande i Andrakammarsalen. Detta sker i närvaro av kungaparet, talmannen, riksdagsledamöter och inbjudna gäster. Talmannen inleder och därefter talar presidenten. Efter anförandet ges riksdagsledamöter möjlighet att ställa frågor. Anförandet och frågestunden kommer att webb-tv-sändas.

President Bachelet med delegation kommer också att ha ett möte med talmannen och riksdagsledamöter under sitt besök i riksdagen.

Ackreditering för fotopooler:

Ankomst Riksplan: Fototillfälle.

Avtäckning av gåva: Fotopool.

Anförande i andrakammarsalen: Fotopool.

Ansökan om medieackreditering till ovanstående görs till UD senast den 4 maj:

Ackreditering UD

Anmälan och ackreditering till läktarplats:

Vid anförandet i andrakammarsalen finns på läktaren även ett begränsat antal platser för media utöver fotopool. Platserna ska vara intagna kl 14.55.

Anmälan för plats på läktaren görs senast den 10 maj kl 12.00 till riksdagsinformation@riksdagen.se. För anmälan krävs riksdagens ackreditering.

För ytterligare information:

Lena Eklöf, internationell senior rådgivare, lena.eklof@riksdagen.se, 08-786 60 42

Anna Ström, talmannens pressekreterare, 070-537 29 00