Pressmeddelande

Talmannen tar emot Albaniens talman Ilir Meta

Publicerat: 19 februari 2016 klockan 13.04

Den 23 februari kommer talman Urban Ahlin ta emot Albaniens talman Ilir Meta med delegation vid ett officiellt besök i riksdagen.

– Sverige och Albanien har ett gott samarbete, inte minst kring landets arbete med reformer som är ett viktigt steg mot EU-medlemskap, säger talman Urban Ahlin.

Ett av de främsta syftena med besöket är att fortsätta stärka de bilaterala förbindelserna mellan Sverige och Albanien. Vidare står framför allt EU-närmande på dagordningen för detta besök, då Sverige under lång tid stött Albaniens reformprocess som kandidatland till EU. Ett viktigt paket av efterfrågade rättsreformer förväntas antas av det albanska parlamentet under våren och den albanske talmannen väntas spela en central roll för antagandet av dessa omfattande författningsändringar.

Den gästande delegationen kommer även träffa ledamöter i utrikesutskottet, EU-nämnden, konstitutionsutskottet och justitieutskottet.

Programpunkter utanför riksdagen inkluderar bland annat möten med utrikesministern, biståndsministern och närings- och innovationsministern.

Albaniens talman besöker riksdagen som ett svarsbesök efter talman Urban Ahlins resa till Albanien 2015. Senast en albansk talman besökte Sverige var i mars 2010, då talman Josefina Topalli var på officiellt talmansbesök i Stockholm.

För mer information

Anna Ström, talmannens pressekreterare, 070-537 29 00, anna.strom@riksdagen.se

Anna Ström, talmannens pressekreterare, 070-537 29 00