Pressmeddelande

Pressinbjudan: Riksdagens nya demokrativerkstad invigs

Publicerat: 10 april 2015 klockan 09.04

Tisdagen den 14 april inviger talman Urban Ahlin nya Demokrativerkstaden, riksdagens populära besöksverksamhet för elever i årskurs 7–9 som nu har gjorts om. Här kommer tusentals skolelever att få pröva på uppdraget som politiker. Media är välkomna att närvara vid invigningen.

Tid: tisdagen den 14 april klockan 13.00
Plats: Stora Gråmunkegränd 4

I nya Demokrativerkstaden får elever i årskurs 7–9 pröva på uppdraget som folkvald politiker. I egenskap av riksdagsledamöter ska ungdomarna samla information, förhandla och fatta beslut med utgångspunkt i olika samhällsfrågor. Spelet sätter fokus på riksdagens roll i samhället och bygger på pedagogiken upplevelsebaserat lärande.

– Aktiva och engagerade medborgare är grunden för en levande demokrati. Ju tidigare detta intresse väcks, desto bättre. Nya Demokrativerkstaden ger eleverna möjligheter att upptäcka riksdagen och dess roll i samhället, säger talman Urban Ahlin.

Ny plats och form

Demokrativerkstaden har funnits i riksdagen sedan 2006. När den nu byter form har den även flyttat till nya lokalen på Stora Gråmunkegränd 4 i Gamla stan. Vid den nya entrén möts besökarna av Jan Håfströms konstverk "Arken" som skänkts till Riksdagsförvaltningen av Statens konstråd. Konstverket invigs samtidigt som nya Demokrativerkstaden.

Nytt är också att antalet bokningsbara tider dubbleras så att ännu fler skolelever ska få pröva på uppdraget som folkvald i Sveriges riksdag. Intresset för Demokrativerkstaden är stort och tidigare har tiderna har inte räckt till alla skolor.

Mer om nya Demokrativerkstaden

Program

13.00 Invigning av Jan Håfströms konstverk "Arken"

  • Jan Håfström, konstnär
  • Kathrin Flossing, riksdagsdirektör
  • Magdalena Malm, direktör för Statens konstråd

13.20 Invigning av nya Demokrativerkstaden

  • talman Urban Ahlin
  • Camilla Rehn, projektledare för nya Demokrativerkstaden

Efter invigningen får besökarna se en grupp elever spela i nya Demokrativerkstaden.

Invigningen är endast öppen för inbjudna gäster samt media.

För mer information

Camilla Rehn, projektledaren för nya Demokrativerkstaden, enheten besök, utbildning och evenemang, telefon 08-786 66 88, e-post camilla.rehn@riksdagen.se

Pressackreditering

Journalister som vill närvara men inte har riksdagens pressackreditering kan kontakta:

Johanna Blomqvist, pressekreterare, 08-786 47 34