Pressmeddelande

Urban Ahlin vald till ny talman

Publicerat: 29 september 2014 klockan 15.22

Riksdagen valde i dag den 29 september Urban Ahlin (S) till ny talman för valperioden 2014–2018. Till förste vice talman valdes Tobias Billström (M) till andre vice talman valdes Björn Söder (SD) och till tredje vice talman valdes Esabelle Dingizian (MP).

– Jag är hedrad över att ha fått det fina uppdraget som talman och ska fullfölja detta efter bästa förmåga, säger talman Urban Ahlin.

Urban Ahlin är riksdagsledamot sedan 1994. Han har bland annat varit ordförande och vice ordförande i utrikesutskottet, ledamot i Utrikesnämnden, OSSE-delegationen och krigsdelegationen samt vice ordförande i riksdagens delegation till Natos parlamentariska församling. Urban Ahlin är invald i Västra Götalands läns östra valkrets.

Mer om Urban Ahlin

Tobias Billström är riksdagsledamot sedan 2002. Han var migrationsminister 2006–2014. Han har även varit ledamot i utbildningsutskottet och socialförsäkringsutskottet. Tobias Billström är invald i Malmö kommuns valkrets.

Mer om Tobias Billström

Björn Söder är riksdagsledamot sedan 2010. Han har varit gruppledare för Sverigedemokraternas riksdagsgrupp och ledamot i utbildningsutskottet och krigsdelegationen samt suppleant i ett flertal andra utskott. Björn Söder är invald i Stockholms läns valkrets.

Mer om Björn Söder

Esabelle Dingizian är riksdagsledamot sedan 2006. Hon har varit ledamot i kulturutskottet och suppleant i bland annat arbetsmarknadsutskottet och utbildningsutskottet. Esabelle Dingizian är invald i Stockholms läns valkrets.

Mer om Esabelle Dingizian

Bilder på talmännen

Högupplösta porträttbilder på de nyvalda talmännen finns att ladda ned på deras respektive ledamotssidor på riksdagens webbplats, se länkar ovan. Ange Foto: Riksdagsförvaltningen

Pressbilder

Talmannens uppdrag

Samira Zayane, talmannens pressekreterare, 070- 537 29 00