Pressmeddelande

Nyvald talman fortsätter uppdraget med att ta fram förslag till statsminister

Publicerat: 29 september 2014 klockan 12.03

I dag den 29 september väljer riksdagen talman för valperioden 2014–2018. Den nya talmannen fortsätter uppdraget med att ta fram förslag på ny statsminister och kommer senare under dagen att träffa partiföreträdare. Senare i dag planerar talmannen att hålla en pressträff.

I dag efter klockan 11.00 väljer riksdagen talman och vice talmän för valperioden 2014–2018. Den nyvalda talmannen kommer att lägga fram sitt förslag till statsminister för kammaren. Innan dess, ska talmannen enligt regeringsformen kalla företrädare för varje partigrupp i riksdagen till samråd. Talmannen ska också överlägga med de nyvalda vice talmännen.

Så snart val av talmanspresidium och riksdagsdirektör har genomförts inleds under eftermiddagen samtal med partiföreträdare för samtliga riksdagspartier. Planeringen för talmannens möten under måndagen ser ut som följande:

  • Socialdemokraterna
  • Moderaterna
  • Miljöpartiet
  • Sverigedemokraterna
  • Centerpartiet
  • Vänsterpartiet
  • Folkpartiet
  • Kristdemokraterna
  • Socialdemokraterna

Talmannen planerar att hålla en pressträff efter att ha träffat partiföreträdarna och de vice talmännen.

Tid: Måndagen den 29 september, tidpunkt meddelas under eftermiddagen på riksdagens webbplats
Plats: Presscentret, plan 5, Västra riksdagshuset. Entré genom Riksgatan 1.

Pressträffen kan följas via webb-tv på riksdagen.se.

Fotopool

Vid inledningen av talmannens möten med partiföreträdarna ordnas fotopool (TT och TV4).

Media hänvisas till riksdagskaféet

Journalister och fotografer som har till uppgift att bevaka händelserna i samband med regeringsbildningen hänvisas till kaféet (i anslutning till talmanskorridoren) där eventuella uttalanden från partiföreträdarna kommer att göras. Kaféet ligger på plan 3 i Västra riksdagshuset.

Entré: Riksgatan 1.

Ta med riksdagens pressackreditering

Journalister som vill bevaka händelserna i samband med regeringsbildningen men inte har riksdagens pressackreditering kan kontakta Maud Gehrman, tfn 08-786 40 52, e-post maud.gehrman@riksdagen.se eller Marianne Moström, tfn 08-786 54 60, e-post marianne.mostrom@riksdagen.se.

Så bildas regeringen