Pressmeddelande

Svensk riksdagsledamot reser till Ukraina på uppdrag av Europarådet

Publicerat: 17 februari 2014 klockan 15.48

Den 18-21 februari reser en svensk riksdagsledamot till Ukraina på uppdrag av Europarådets parlamentariska församling.

Riksdagsledamot Marietta de Pourbaix-Lundin (M), ledamot i Europarådets parlamentariska församling, reser på uppdrag av församlingen till Ukraina för att möta ledande personer på båda sidor i den nuvarande krisen. Samtal med president Viktor Janukovytj och ledande medlemmar av den ukrainska regeringen samt med oppositionsledarna Vitalij Klytjko, Arsenij Jatsenjuk och Oleh Tjahnybok kommer att äga rum.

Marietta de Pourbaix-Lundin (M) är sedan 2010 en av två rapportörer som utsetts av Europarådets parlamentariska församling för ett långsiktigt granskningsförfarande av Ukrainas demokratiska institutioner. Under veckan i Ukraina vill rapportörerna försöka ta reda på vilken roll Ukrainas parlament och Europarådets parlamentariska församling kan spela för att hjälpa landet att lösa den nuvarande politiska krisen. Rapportörerna kommer att besöka Maidan Square och samtala med grupper som demonstrerat samt planerar också möten med bland andra mänskliga rättighetsgrupper, journalistorganisationer, överåklagaren och chefen för kravallpolisen.

För mer information

Ann-Sofi Lindenbaum, delegationssekreterare, riksdagens internationella kansli, telefon 070-376 06 83, e-post ann-sofi.lindenbaum@riksdagen.se

Maria Skuldt, pressekreterare, 08-786 40 54