Pressmeddelande

Europarådets parlamentariska församling debatterade situationen i Ukraina

Publicerat: 11 april 2014 klockan 10.37

Vid sin session i Strasbourg 7-11 april har Europarådets parlamentariska församling diskuterat den demokratiska situationen i Ukraina liksom den ryska annekteringen av Krim. Församlingen beslutade om sanktioner för den ryska delegationen.

Församlingen var entydig i sin kritik av Ryssland, fördömde annekteringen av Krim och utlovade olika former av stöd till Ukraina. Marietta de Pourbaix-Lundin (M), en av församlingens två rapportörer för Ukraina, ifrågasatte Rysslands medlemskap i Europarådet. Hon välkomnade hur väl det ukrainska parlamentet hanterat den svåra situationen och menade att det nu var rätt tidpunkt att driva igenom reformer av konstitutionen, rättsväsendet och vallagen.

Församlingen debatterade hur den skulle svara på angreppet på en medlemsstat. Marietta de Pourbaix-Lundin (M) och Kerstin Lundgren (C) fördömde annekteringen av Krim och yrkade på att en sådan handling måste få tydliga konsekvenser. Efter debatten beslutade församlingen att dra in den ryska delegationens rösträtt liksom deltagande i centrala beslutande organ samt rätten att delta i valobservationer.

Mer information finns på församlingens webbplats och på riksdagen.se.

För mer information

Ann-Sofi Lindenbaum, delegationssekreterare, riksdagens internationella kansli, telefon 070-376 06 83, e-post ann-sofi.lindenbaum@riksdagen.se

Maria Skuldt, pressekreterare, 08-786 40 54