Pressmeddelande

Samråd i EU-nämnden inför möten i ministerrådet

Publicerat: 22 januari 2013 klockan 00.00

Regeringen samråder med EU-nämnden fredagen den 25 januari. Några av de frågor som ska diskuteras är situationen i Mali, EU:s hantering av den arabiska våren och regleringar av fisket i Skagerrak.

Tid: Fredagen den 25 januari klockan 09.00

Plats: Skandiasalen, ingång Mynttorget 1

I anslutning till mötet kan ackrediterade journalister ställa frågor till ordförande Allan Widman (FP), vice ordförande Marie Granlund (S) och EU-nämndens övriga ledamöter.

Utrikesfrågor

Kabinettssekreterare Frank Belfrage ska samråda med nämnden inför utrikesrådets möte den 31 januari.

Vid mötet väntas rådet diskutera och eventuellt anta slutsatser om situationen i Syrien och utvecklingen i Somalia och på Afrikas horn. Vidare väntas utrikesministrarna diskutera händelseutvecklingen i Egypten samt EU:s svar på och fortsatta hantering av den arabiska våren. De väntas även diskutera situationen i Mali och fredsprocessen i Mellanöstern. På dagordningen står också diskussioner om EU:s arktiska strategi och förhandlingarna med Iran om landets kärntekniska program.

Utrikesministrarna väntas vidare diskutera EU:s strategiska prioriteringar i relationerna med USA samt följa upp det senaste toppmötet mellan EU och Ryssland. Eventuellt kommer de också att följa upp nästa veckas toppmöte mellan EU och CELAC, de latinamerikanska och karibiska staternas samarbetsorganisation.

Jordbruk och fiske

Statssekreteraren Magnus Kindbom ska samråda med nämnden inför jordbruks- och fiskerådet den 28 januari.

Ministrarna väntas diskutera reformpaketet för den gemensamma fiskeripolitiken. På dagordningen står också en orienteringsdebatt om kommissionens förslag till förordning om vissa tekniska åtgärder och kontrollåtgärder i Skagerrak. Förordningen syftar till att harmonisera fiskeregleringarna mellan EU och Norge och innehåller även ett förbud mot utkast av fisk. Vidare ska ordförandeskapet presentera sitt arbetsprogram och färdplanen för reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken, följt av en möjlighet till diskussion.

Dokument

EU-nämndens möteshandlingar

Kontaktpersoner

Allan Widman (FP), ordförande i EU-nämnden, telefon 08-786 58 46.

Marie Granlund (S), vice ordförande i EU-nämnden, telefon 08-786 47 51.

Ta med riksdagens pressackreditering

Journalister som vill delta men inte har riksdagens pressackreditering kan kontakta pressekreterare Maria Skuldt, telefon 08-786 40 54 eller Riksdagsinformation, telefon 020-349 000.

Tommy Forsell Pressekreterare, 08-786 57 97