Pressmeddelande

Riksdagsledamot träffade Ukrainas förre inrikesminister Jurij Lutsenko i fängelset

Publicerat: 26 oktober 2012 klockan 00.00

Riksdagsledamot Walburga Habsburg Douglas (M), som är ledare och särskild koordinator för OSSE:s korttidsobservatörer i Ukraina inför parlamentsvalet den 28 oktober, mötte i veckan förre inrikesministern Jurij Lutsenko i hans fängelse i Tjernihiv-regionen, Ukraina.

- Vi talade under cirka två timmar genom ett glasfönster inne i fängelset. Jag uppskattade mycket Lutsenkos inbjudan att dela sina tankar både med mig och det bredare internationella samfundet beträffande demokratins status i Ukraina. Det är positivt att myndigheterna respekterade hans rätt att få möta mig, säger Walburga Habsburg Douglas, ordförande i riksdagens OSSE-delegation (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) och en av nio vice presidenter i OSSE:s parlamentariska församling, och fortsätter:

- Alla val skiljer sig åt, och det är mycket annorlunda att behöva besöka ett fängelse för att möta en politisk ledarfigur. I mitt mandat som ledare för valobservationsmissionen i landet, ingår att lyssna till ett brett spektrum av olika röster och åsikter eftersom vi utvärderar Ukrainas prestationer i anslutning till landets valrelaterade åtaganden gentemot OSSE. Jag ser fram emot liknande diskussioner med andra deltagare under de dagar då valkampanjen närmar sig sitt slut.

Mer information om OSSE:s parlamentariska församling finns på deras webb.

Ytterligare information

Ingrid Tollin, internationell rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon + 46 (0)70-399 77 25, e-post ingrid.tollin@riksdagen.se

Walburga Habsburg Douglas (M), telefon +46 (0)70-244 24 77

Maria Skuldt Pressekreterare, 08-786 40 54