Pressmeddelande

Riksdagsledamot träffar Julia Tymosjenko

Publicerat: 15 maj 2012 klockan 00.00

Europarådets parlamentariska församlings rapportör för utvecklingen i Ukraina, Marietta de Pourbaix-Lundin (M), kommer under ett besök i Ukraina att träffa landets förre premiärminister Julia Tymosjenko. 

Riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin (M), en av två rapportörer inom Europarådets parlamentariska församling (PACE) för den demokratiska utvecklingen i Ukraina, besöker landet 14-18 maj.

Syftet med besöket är att utvärdera genomförandet av den resolution som församlingen antog i januari där man uppmanar Ukrainas president att överväga alla tillgängliga rättsliga medel att frige förre premiärministern Julia Tymosjenko och andra, nu fängslade före detta regeringsmedlemmar. Enligt besked från Ukrainas myndigheter kommer rapportörerna att träffa Tymosjenko i Kharkiv. Det är tredje gången som rapportörerna begär ett möte med den tidigare premiärministern.

Besöket kommer också att innehålla möten med de domare som företräder tidigare, nu fängslade, ministrar. Ett möte med president Viktor Janukovitj i Kiev är också inplanerat.

Ytterligare information

Marietta de Pourbaix-Lundin (M), delegationsordförande, telefon 070-513 43 71 Ann-Sofi Lindenbaum, delegationssekreterare, riksdagens internationella kansli, telefon 070- 376 06 83

Maria Skuldt Pressekreterare, 08-786 40 54