Pressmeddelande

Europarådets parlamentariska församling välkomnar Palestinas nationella råd som partner

Publicerat: 4 oktober 2011 klockan 00.00

Palestinas nationella råds (PNC) ansökan om statusen ”Partner for Democracy” i Europarådets parlamentariska församling debatterades och accepterades vid församlingens möte i Strasbourg den 4 oktober. Riksdagens Europarådsdelegation deltar vid mötet som pågår den 3-7 oktober.

I och med partnerskapet bekräftar Palestinas nationella råd sin vilja att efterleva Europarådets grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Man åtar sig också att upprätthålla 2005 års moratorium för dödsstraffet, arbeta för att hålla fria och rättvisa val och jämlikhet mellan kvinnor och män. Partnerskapet innebär att representanter från Palestinas nationella råd kan närvara och delta i debatter i församlingen men det innebär inte att Europarådets parlamentariska församling erkänner Palestina som stat.

- Att sträva efter ett pluralistiskt samhälle och uppmuntra jämlikt deltagande av män och kvinnor i det politiska livet och i samhället i stort är mycket viktigt i en demokrati, sade riksdagsledamot Carina Hägg (S) i sitt debattinlägg.

Presidenten för den palestinska myndigheten Mahmoud Abbas kommer att hålla ett anförande inför församlingen den 6 oktober.

Europarådets parlamentariska församling inrättade statusen ”Partner for Democracy” i januari 2010 och Marockos parlament beviljades som första parlament partnerskapet i juni 2011.

För mer information

Marietta de Pourbaix-Lundin (M), delegationsordförande, telefon 070-513 43 71

Björn von Sydow (S), vice delegationsordförande, telefon 070-576 17 29

Eva Östlund, delegationssekreterare, telefon 070-609 67 39

Maria Skuldt Pressekreterare, 08-786 40 54