Pressmeddelande

Europarådets parlamentariska församling kräver omedelbart frisläppande av politiska fångar i Vitryssland

Publicerat: 28 januari 2011 klockan 00.00

Europarådets parlamentariska församling kräver omedelbart frisläppande av politiska fångar i Vitryssland

I den brådskande debatten som hölls i Europarådets parlamentariska församling på torsdagen om utvecklingen i Vitryssland krävde församlingen att de politiska fångarna i Vitryssland omedelbart släpps. Församlingen ansåg också att en oberoende utredning bör granska de oproportionerliga våldshandlingar som användes då demonstrationen i Minsk på valnatten slogs ner av polisen. Vidare bekräftade parlamentarikerna i församlingen att man kommer att vidhålla sitt beslut sedan tidigare om att helt avstå från kontakter på högre nivå med vitryska företrädare.

– Kontakten med det civila samhället i Vitryssland bör öka samtidigt som Lukasjenkos regim ska isoleras. Det är vi som har nyckeln till fängelsecellerna i Vitryssland, sade riksdagsledamot Marietta de Pourbaix-Lundin (M) i sitt debattinlägg.

Ett svenskt förslag om att medlemsländerna bör överväga att etablera temporära fristäder för hotade oppositionspolitiker, människorättsförespråkare och journalister från Vitryssland antogs enhälligt av församlingen.

För mer information

Marietta de Pourbaix-Lundin (M), ordförande för den svenska Europarådsdelegationen, telefon 070-513 43 71

Eva Östlund, sekreterare för den svenska Europarådsdelegationen, telefon 070-609 67 39

Maria Skuldt Pressekreterare, , 08-786 40 54