Pressmeddelande

Riksdagsledamot utsedd till Europarådets rapportör om Georgien

Publicerat: 19 april 2011 klockan 00.00

Tina Acketoft (FP), riksdagsledamot från Höganäs och ledamot av Europarådets parlamentariska församling, har utsetts till församlingens rapportör för de humanitära konsekvenserna av kriget mellan Georgien och Ryssland. Det beslutades vid församlingens senaste sammanträde i Strasbourg den 11-15 april.

-I ljuset av den nordafrikanska revolten med alla de 100 000-tals människor som nu flyr sina hemländer är det lätt att glömma andra sedan länge pågående kriser och dess verkningar. Den humanitära krisen som följde kriget mellan Ryssland och Georgien år 2008 är i allra högsta grad fortfarande pågående för de 250 000 personer som år efter år lever som internflyktingar i området, säger Tina Acketoft (FP). 

-Min uppgift som rapportör är att skapa mig en upplyst och balanserad bild av flyktingarnas situation utifrån ett brett humanitärt perspektiv. Detta ska sedan redovisas i en rapport för Europarådets parlamentariska församling, tillsammans med förslag på de åtgärder vi som församling vill se genomförda. Jag är fullständigt införstådd med att detta kommer att kräva en stor del av både tålamod och envishet att hantera alla parter i denna fortsatt politiskt känsliga situation, men mitt fokus är att se till att flyktingarna omfattas av det skydd och de rättigheter de har – inte att lösa gränsdragningar eller ta ställning i kriget, säger Tina Acketoft (FP). 

För mer information kontakta

Tina Acketoft, riksdagsledamot (FP), telefon 070-247 29 04, e-post tina.acketoft@riksdagen.se

Om Europarådet

Europarådet bildades 1949 och har idag 47 medlemsstater. Europarådets syfte är att skapa en gemensam europeisk värdegrund baserad på krav på mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Europarådets parlamentariska församling sammanträder under fyra veckolånga sessioner per år och den svenska Europarådsdelegationen består av totalt tolv riksdagsledamöter.

Om Europarådets svenska delegation.

Maria Skuldt Pressekreterare, 08-786 40 54