Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har gjort undersökningar och intervjuer som rör ungas inflytande i politiken, deras syn på och engagemang i politiska partier.
Artikel: Ungas möjligheter till inflytande på MUCF:s webbplats
Bryt trenden. Demokrati bygger på att många människor åtar sig politiska uppdrag. Antalet unga mellan 16-24 år som tar uppdrag förändras inte mycket från år till år. Däremot hoppar fler av i dag än tidigare, enligt siffor från Statistiska Centralbyrån.
Rapport: Bryt trenden - fler unga i politiken på MUCF:s webbplats
Grattis ni har unga i ert parti! Vad vill unga medlemmar i politiska partier förbättra? En fokusgrupp har identifierat fem problemområden som de upplever som hinder för att få unga att delta.
Rapport: Grattis ni har unga i ert parti på MUCF:s webbplats
MUCF har även tagit fram statistik om hur svenska elever röstade i skolornas EU-val.
Artikel: Så röstade skolorna i EU-valet, preliminärt resultat på MUCF:s webbplats
"SOU 2015:96 Låt fler forma framtiden!: forskarantologi", bilaga till betänkande av 2014 års demokratiutredning.Ta del av kapitlen:
- Ungas politiska deltagande Nya former och aktivitet genom sociala medier?
Lästips Trender i politiskt engagemang i Sverige" och Hur deltar unga och äldre via sociala medier?", sidorna 673–694.
- Det sjunkande antalet partimedlemmar och demokratin
Lästips Förklaringar till varför medlemsantalen minskar, sidorna 76–80, och "Vad innebär färre medlemmar för partierna och demokratin?", sidorna 81–89.
SOU 2015:96 Låt fler forma framtiden! på regeringens webbplats
Övriga tips
"Snabbtänkt" är en rapport där forskare analyserar och reflekterar över 2018 års val och valrörelse. Rapporten är tillgänglig på webbplatsen snabbtankt. Följande delar av rapporten berör digitala/sociala medier och hur partierna kommunicerar med väljarna:
- Arbetet med målgrupper samt Micro-targeting och riktade budskap, sidorna 37–38.
- Hela kapitel 7 Digitala/sociala medier, sidorna115-125.
I radioinslaget "Vem blir politiker?" på Sveriges radio (SR) berättar professor Torsten Persson att politiker är mer kompetenta än befolkningen. Rapporten Kompetens och klassbakgrund bland svenska politiker finns att läsa på Nationalekonomiska föreningens webbplats.