Till sidans huvudinnehåll
  • Start
  • Ledamöter & partier
  • Utskotten & EU-nämnden
  • Debatter & beslut
  • Dokument & lagar
  • Så funkar riksdagen
  • Webb-tv
Sveriges riksdags logotyp, tillbaka till startsidan Sveriges riksdags logotyp, tillbaka till startsidan
  • Lyssna
  • Lättläst
  • Teckenspråk
  • In English
  • Other languages
  • Ordbok
  • Start
  • Ledamöter & partier
  • Utskotten & EU-nämnden
  • Debatter & beslut
  • Dokument & lagar
  • Så funkar riksdagen
  • Webb-tv
Lyssna
Genom att använda Lyssna-funktionen samtycker du till att kakor används.Om kakor
  • Start
  • För lärare
  • Ungdomens riksdag
  • Ungdomens riksdag 2019/20
  • Motioner
  • Första konstitutionsutskottet (1KU)

Första konstitutionsutskottet (1KU)

På sidan:

Första konstitutionsutskottets betänkande

Motionsbetänkande 1KUU1(pdf, 128 kB)

Motioner

Länkar till källor i motionerna

Eventuella länkar till källor på andra webbplatser kommer att finnas med i de motioner som delas ut på plats under finaldagen.

 

Europaskolan Strängnäs, MOD18

Strängnäs

Ta fram en riksdagsapp till folket för framtiden

Förslag till riksdagsbeslut

Internet är en stor del av vårt samhälle. 2017 använde 94 procent av Sveriges medborgare digitala verktyg och internet dagligen. Internet är framförallt en stor del av tillvaron för den yngre generationen. Detta kan vi dra nytta av genom att utnyttja tjänster som redan finns för att skapa något nytt. Därför tycker jag att vi ska ta fram en riksdagsapp för mobilen som alla kan ta del av.

Motivering

"I denna app ska man kunna rösta i kommunala, landstings, riksdags och EU-val. Alla röstberättigade med bank-id kan rösta. Barn och ungdomar under 18 skall också få chansen att rösta. Deras röster räknas separat och publiceras i appen. Vi kan använda modern teknik för att skapa ett större politiskt engagemang hos folket. Ett problem med detta förslag är hur vi undviker valfusk, eller hur vi förhindrar att någon blir manipulerad eller tvingad att rösta på något som den själv inte vill rösta på, om inte röstningen sker under uppsikt. Det behöver ses över. En lösning på detta kan vara att man kan ändra sin röst efteråt. Om någon tvingar en person att rösta på något, kan man senare ändra sin röst. I appen ska folket få en direkt kontakt med politikerna genom att kunna chatta eller prata med dem. Detta sker genom att politikerna loggar in på appen och visar att de är online. Folket kan då ställa sig i en kö till den politikern de vill chatta eller prata med. Då kommer folket närmare politikerna och kan ställa frågor och funderingar direkt till dem. Detta kommer leda till att folket får en närmare relation till Sveriges beslutsfattare och detta kommer leda till att politikerföraktet minskar. En annan funktion i appen är att livesända från Riksdagens sammanträde och från valvakor under Riksdagsval. Detta kommer ge folket en mer aktiv roll i politiken, och kommer ge folket mer förståelse över vad som pågår inom riksdagen fyra väggar. Därför yrkar jag för:

  • Att en app tas fram för android och IOS. Man ska kunna rösta med appen i riksdagsval m.m. Identifikation genom bank-id. även ungdomar under 18 år kan rösta. Deras röster räknas separat och publiceras i appen. Forskning kan drivas på dessa ålderssegment.
  • Att folket kan prata eller chatta med politiker i riksdagen. Det ska även livesändas i appen under valvakor och under riksdagens sammanträden.
  • Att det ska finnas en sökfunktion där man kan söka efter inspelade sammanträden, omröstningsresultat och publika dokument."

 

Klara Teoretiska gymnasium Sundsvall, NA19

Sundsvall

Möjlighet att rösta via internet

Förslag till riksdagsbeslut

Det vi vill är att du som individ ska kunna påverka de politiska besluten som vi gör. I den här motionen ingår det att det ska vara möjligt för de som har rösträtt att kunna rösta via internet om man inte har möjlighet att besöka en vallokal. Om man till exempel inte kan ta sig till vallokalen på grund av sjukdom, ålder etcetera.

Motivering

Anledningen till att vi vill att det ska vara möjligt för individen att påverka vår politik via nätet är att om vi skulle gör det mer öppet för politiska debatter utanför riksdagen skulle vi kunna få en yngre generation att engagera sig i politiken. Om vi skulle börja sprida mer information på sociala medier istället för propaganda skulle det göra så att generationen som växer upp i dagens samhälle där nätet är mer användbart kan fatta mer individuella beslut efter rätt och all information, inom det parti de väljer. Att rösta digitalt innebär att fler kommer kunna vara med och delta i valet eftersom man enkelt och smidigt kan delta hemifrån soffan. Detta leder till att det blir ett mer demokratiskt land eftersom fler får chansen att påverka. Enligt Forskning och Framsteg, Vågar vi rösta på internet? av Marie Alpman publicerad 2018-02-08 har Estland haft digitala omröstningar sedan 2005. Eftersom de idag fortfarande använder sig utav det systemet är det ett tydligt tecken på att det fungerar bra. En nackdel med detta är att det kan vara osäkert med ett digitalt valsystem, man måste använda sig av ett väldigt säkert system som inte går att hacka. Det är viktigt med ett säkert system då det handlar om landets framtid inom de kommande fyra åren och även längre fram. Det valsystem vi har idag, att man ska ta sig till en vallokal och rösta och rösterna sedan transporteras vidare till någon som räknar och sammanställer rösterna är inte mer säkert än ett digitalt valsystem. Det är möjligt att röster försvinner i transporten, de kan till och med börja brinna. Efter riksdagsvalet 2018 behövdes det hållas omval i Falun då en säck med 145 förtidsröster kommit bort i transporten. I dagens valsystem räknas alla rösterna för hand, att räkna alla röster digitalt med en dator skulle underlätta, det skulle gå mycket snabbare och det skulle inte krävas att rösterna räknas om lika många gånger. Det är enklare och säkrare att fastställa ett pålitligt valresultat. Att rösta digitalt innebär också att man minskar konsumtionen av allt papper som går åt att tillverka alla valsedlar som ska skickas ut runt över landet. Detta leder till en minskad skogsavverkning. En minskad skogsavverkning innebär att också ett minskat koldioxidutsläpp eftersom det frigörs koldioxid från skogsmaskiner i samband med avverkningen. Koldioxidutsläppen minskar inte bara på grund av minskad skogsavverkning utan också av minskade transporter. Om man använder sig av en digital omröstning så behöver man inte transportera valsedlar runt om i landet. Detta innebär ett mindre ekologiskt fotavtryck och en mindre klimatpåverkan.


Klippans gymnasieskolor - Åbyskolan, SA19

Klippan

Stoppa hat mot politiker på internet och sociala medier

Förslag till riksdagsbeslut

Sammanfattningsvis är näthat ett av de svåraste brotten att komma åt. Näthat innefattar olika typer av till exempel olaga hot, förtal och ofredande. De flesta anmäler inte dessa brott eftersom det inte kommer att leda någonstans. Förslaget är att invånarna måste informeras mycket mer om vad näthat egentligen är, vad det kan leda till och hur viktigt det är att anmäla dessa brott, gång på gång. Straffen för brott över nätet bör vara hårdare och polisen ska ha mer resurser och utbildning i utredningar av alla sorters nätbrott.

Motivering

Konstaterar att nätbrott blivit ett stort samhällsproblem som våra politiker måste ta tag i. Det är också ofta politiker som blir drabbade, var fjärde förtroendevald politiker berättar att han/hon utsatts för trakasseri, hot eller våld. Detta är för att man av olika anledningar inte håller med eller vill något helt annat. Många gånger stiger hatet upp över nätet då man ser att det finns andra som har samma åsikt som sig själv och man blir triggad att skriva mer och hotfullare saker. Det leder till att mer än var fjärde person inte vågar skriva vad de tycker och tänker i politiska frågor. Vid intervjuer har det noterats att många är rädda för att bli utsatta för brott eller att familjen ska utsättas för något då man säger sin åsikt. Trots att vi har yttrandefrihet i Sverige blir människor rädda för att utrycka sig. Detta är en viktig politisk fråga då samhället är uppbyggt på att varje person har en rättighet att säga sin mening. Eftersom du som individ inte syns, vågar du då skriva saker som egentligen man inte skulle säga till personen öga mot öga. Genom att tidigt informera i skolor, via medier och våga prata om utsattheten skulle vi få ner statistiken på brotten. Vi måste få ungdomar att berätta och inte skämmas över det som många utsätts för. Vi måste få ungdomar medvetna om att det är viktigt att anmäla dessa brott gång på gång, även om man tror att det inte kommer att leda någonstans, så kommer det göra det, om inte första gången, så den andra gången. Genom att kändisar, politiker och andra personer går ut och berättar om sina upplevelser kan vi få fler att berätta och våga anmäla. Polisen måste utbildas mer i tekniken om hur nätbrott sker, de måste också bli fler som undersöker dessa typer av brott, då kommer vi att lösa fler brott och ta fast gärningsmännen. Straffen måste vara högre så allmänheten förstår att det är ett brott man utsatt personen ifråga för. Nu gömmer man sig bakom datorskärmen och tycker inte att det är så farligt. Personerna ska få veta hur illa det kan bli för de drabbade, att det kan leda till masshysteri runt någon och i värsta fall självmord, då man kanske inte ser någon annan utväg. Vi måste få barn och ungdomar att förstå allvaret. Som statistiken säger idag, är det 15 procent av dagens ungdomar som erkänner att de har skrivit något kränkande till någon annan, på nätet. Detta är inte alltid helt medvetet, men det är ett problem att man lätt kan skriva saker på nätet, då man förmodligen aldrig skulle ringt eller gått hem till en person för att säga samma sak, som man kan göra genom just internet. Med denna motion, ska vi tillsammans minska nätbrotten.


LBS Örebro, TE19

Örebro

Digitala val

Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till beslut: Vi vill införa digitala val i Sverige. Detta kan ske genom en app på mobilen eller på riksdagens hemsida. Vi föreslår inte att fullständigt ta bort de fysiska valen, men att införa ett ytterligare sätt att rösta. Om detta ska vara möjligt så krävs ett utrustat system för att hålla koll på vem som har röstat. Man behöver därför logga in på appen/riksdagens hemsida med bank-id.

Motivering

Redogörande för viktiga bakgrundsfakta om förslaget: Som det ser ut just nu i Sverige så är det ändå väldigt många medborgare som inte röstar utav de som har rösträtt. Enligt SCB så är det bara 85 procent av alla som har rösträtt som röstar, men de resterande har antingen inte chansen att rösta p.g.a anledningar som att de är allvarligt sjuka eller varit med om någon olycka, och vissa är bara för bekväma. För att motverka detta så kan man använda sig av digital röstning t.ex genom mobiltelefonen, eftersom nästan alla har tillgång till en mobiltelefon på nästan alla platser och tillfällen. Med hjälp av ett system där du använder privata uppgifter (inkluderande ditt personnummer) såsom bank-id inloggning eller något annat säkerhetssystem, så skulle individens röst bara räknas en gång och den skulle också hållas anonymt till andra individer. Idag sker det även att kontrollanten på valet räknar fel på antalet röster per parti. Det kan leda till att mandaten i riksdagen blir felfördelade. Därmed blir inte alltid resultatet i slutändan precis vad folket hade kommit överens om. Ett tydligt exempel på detta är räkningsfelet i valdistriktet Västerlövsta - Enåker, i Heby. DN avslöjar att under 2018 kontrollräkning så försvann hela 39 procent av Vänsterpartiets röster. Detta är bara ett exempel på hur stort räknefel hos kontrollanterna har blivit. Om vi skulle införa digitala val så skulle felmarginalen minska brutalt, eftersom det är en dator som räknar antalet röster, och det är väldigt sällan datorer räknar fel. Eftersom man loggar in med bank-id så kommer det inte vara ett problem med att folk skapar flera konton för att rösta flera gånger, eftersom en person endast kan ha ett bank-id. Utöver de tidigare punkterna så blir det dessutom betydligt mer effektivt att rösta över internet. Istället för att alla ska ta sig till sina valkretsar och stå i en lång kö för att rösta så kan man istället sitta hemma och skicka in sin röst. På så sätt så kan många rösta samtidigt, och folkomröstningarna tar betydligt mindre tid. Skulle systemet sluta fungera så betyder det inte att det inte kommer att gå att rösta, då man fortfarande kommer att kunna rösta på det traditionella sättet, samt förtidsrösta.


Sannarpsgymnasiet, EK18B

Halmstad

Digitalisera våra allmänna val

Förslag till riksdagsbeslut

Vart fjärde år röstar Sverige för vilka som ska representera våra åsikter. De 349 platserna i riksdagen fördelas proportionellt enligt hur Sveriges befolkning röstar men blir egentligen allas röster hörda om alla inte deltar i valet? Med vårt förslag vill vi åstadkomma att fler blir aktiva och deltar i val så att fler är med och bestämmer. Vi anser att digitala val kommer göra så att fler engagerar sig i politiken och att Sverige kan blir ett mer demokratiskt land.

Motivering

Genom att använda digitala val blir det enklare att rösta för handikappade, äldre, småbarnsföräldrar och de som inte hinner med. Att rösta digitalt går snabbare eftersom du kan rösta var som tex på bussen, hemma eller utomlands. De som bor utomlands kan rösta enklare och smidigare få sin åsikt sagd även om de inte befinner sig i Sverige för tillfället. Vi anser att detta förslag skulle leda till att fler involverar sig i politiken. Genom att använda ett digitalt röstsystem går det att skydda två viktiga val principer, hemliga val och utan yttre påverkan. Ingen kan påverka din röst eftersom du kan göra det hemma i lugn och ro samtidigt som du kan rösta på nytt om någon påverkat dig. För att det inte ska gå att rösta flera gånger så är det endast den senaste rösten som räknas om man ändrar sin röst. Ett val kostar mycket pengar för ett land. Det är inte bara partierna som betalar för sina kampanjer utan den administrativa processen, så som att vallokaler ska hållas öppna och valsedlar ska tryckas och komma på plats också. Vid förra valet hade valmyndigheten 258 miljoner kronor att röra sig med. Om vi börjar med val över nätet skulle kostnaderna för den administrativa processen kunna minska drastiskt. Tänk på hur mycket pengar vi kan lägga på viktigare saker så som sjukvård, utbildning och pension. Ett träd ger cirka 31 000 A4 papper tänk då hur mycket skog som behövs för att kunna organisera ett val. Enligt en artikel från Svenska dagbladet så behövs det cirka sju miljoner röstkort till valet och det tillkommer även röstsedlar och annat för att valet ska fungera. Det är inte bara våra skogar som drabbas vart fjärde år, många behöver även ta bilen till vallokalen för att kunna lägga sin röst. Eftersom klimatet redan är hotat har vi inte råd med onödiga utsläpp. Såklart finns det en risk med att rösta digitalt då tekniken kan vara osäker eftersom den kan överbelastas eller hackas. Dock används det redan i andra länder som till exempel Estland sedan 2005. I dagens samhälle är vi väldigt bekväma och gör gärna det så lätt för oss som möjligt tex handla mat på nätet. Varför skulle vi då inte kunna rösta på nätet? Internet har en stor roll i vår vardag och vi lever i princip på nätet. Men varför skulle internet vara osäkert för att rösta när vi redan använder det för privata handlingar som sjukhusjournaler och våra pengar. Enligt en undersökning av Novus är 67 procent av de 1000 tillfrågade personerna mellan 18–79 år positiva till att rösta digitalt, alltså är redan flera svenskar intresserade utav denna motion. Sammanfattningsvis anser vi att vårt förslag skulle leda till att fler röstar och att Sverige skulle bli en större demokrati. Digitala val skulle vara mer hållbart ekonomiskt, ekologiskt men även socialt. Enligt oss skulle fler åsikter bli hörda och vi skulle få fler synvinklar och perspektiv på hur Sverige ska styras. Demokratin måste utvecklas och vårt förslag är lösningen på detta problem!


Ullvigymnasiet, 19NA

Köping

Digitalisera "demokratin" med identitetshandlingar

Förslag till riksdagsbeslut

Vårt förslag är att digitalisera demokratin. Det ska bli mer effektivt för politiker att använda sig av den värdefullaste grundlagen vi har, just - Yttrandefrihetsgrundlagen. Människor ska kunna verifiera sig med en identitetshandling på internet och få uttrycka sin ställning i en fråga som riksdagen senare ska votera om, därav får politikerna ett bollplank att kommunicera med. Bara för att vi har en representativ demokrati betyder det inte att befolkningen ska luta sig tillbaka till nästa valår.

Motivering

För att åstadkomma ett mer effektivt röstsystem gäller det att vår demokrati samspelar med samhället. Internet är någonting politiken skulle kunna dra nytta av, precis som det gör för människan i vardagen, exempelvis genom att hålla kontakten med utländska släktingar. Att kunna delta i folkomröstningar och uttrycka sin rätt till en åsikt på ett snabbt och enkelt sätt kommer resultera i ett högre valdeltagande och ett mer rättvist folkstyre. En annan positiv konsekvens av att konton blir kopplade till identitetshandlingar blir att näthatet eventuellt skulle minska, eftersom man nu måste ta ansvar av vad som skrivs som en juridisk person. En annan konsekvens av att digitalisera röstningar är att vi sparar resurser av olika slag. Det tar mycket tid att gå till vallokalerna och genomföra all säkerhet och även där kan det uppstå problem, eftersom människan som varelse inte är perfekt, men vad skulle hända om internet tog över det här arbetet? Maskiner/robotar skulle kunna sköta räknandet och säkerheten åt oss på ett betydligt mer trovärdigt sätt. Nästan alla har en mobiltelefon som man kan rösta med hjälp av bank-id istället för att skriva på papper. Även den ekonomiska delen skulle dra nytta av digitaliserade riksdagsval. Till exempel skulle pengarna istället kunna användas till äldreomsorgen, polisväsendet och utbildning. Att ta ställning i specifika frågor kommer resultera i ett mer rättvist valresultat, eftersom befolkningens politiska ställning successivt uppdateras och kompetensen ökar. En eventuell nackdelen med att digitalisera folkomröstningar är att vi kan förlora den äldre generationen i röstsystemet, eftersom de inte är lika insatta i tekniken samhället besitter idag, men det ser vi inte som en nackdel. Den yngre generationen skulle kunna visa framfötterna och hjälpa till, eftersom IT är så pass viktigt idag borde vi inskaffa en lektionstid i veckan där ungdomarna kan lära ut teknik till den äldre generationen. Det kommer ge oss en inblick av ansvar, ledarskap och kommunikation. Det är vi som är framtiden!


Widerströmska Gymnasiet, NA19

Huddinge

Applikationen för flytande demokrati

Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till beslut: Vårt förslag är att införa en applikation. Dess syfte är att kunna följa vad som pågår i riksdagen. Applikationen ska även möjliggöra enkäter och namninsamlingar som riksdagen kan ta hänsyn till under omröstning. Ungdomar ska kunna ta del av detta och därför ska det läggas upp videoklipp och artiklar från riksdagen som sedan kan visas i skolor. Därmed kan elever hänga med om det som sker i Sverige och samtidigt lära sig. Alla medborgare ska dessutom ha en personlig inloggning.

Motivering

Motivering: Under riksdagsvalet år 2018 var det 87 procent av de röstberättigade som röstade, vilket är högre än vid förra valet . Det finns dock ett problem med att färre engagerar sig i politiken, och då särskilt partipolitiskt. Det är komplicerat samt energikrävande för en individ att försöka förstå sig på långa och komplicerade dokument. Det finns inget ställe med samlad essentiell och förenklad information. Vi har dock en möjlighet till att förändra detta, varför inte använda den? I nuläget när internet har exploderat över världen finns möjligheten till att skapa en plattform som kan användas för att förbättra kommunikation mellan politikerna och medborgarna. Detta kan ske genom informativa filmer, enkäter och möjligheten att skriva på digitala namninsamlingar. Det finns redan en plattform, vilket är riksdagens hemsida, men den saknar vissa funktioner som vi medborgare strävar efter. Dock skulle man kunna använda hemsidan som en grund för applikationen . En väl utbygg och genomtänkt applikation kan leda till att flera engagerar sig inom politiken, röstningsstatistiken ökar än mer och därmed göra Sverige mer demokratiskt. Applikationen skulle kunna fungera som ett komplement till undervisningen. Inom samhällskunskapsundervisningen kan applikationen användas som hjälpmedel för att få uppdaterad information. Filmerna skulle vara väldigt hjälpsamma för bl.a. de som har dyslexi och besvär med att läsa. Vi planerar även att applikationen skulle kunna användas som ett sätt för politiker att nå ut till medborgare på ett effektivt sätt. Vi kan ta del av information och svara på enkäter som politiker kan använda som underlag för olika förslag, vilket kan möjligtvis tas upp i riksdagen. Detta är ett bra sätt för att involvera elever och skapa ett starkare band mellan individen och politiker. Det är viktigt med dessa alternativa sätt att kunna delta utöver det konventionella röstningssystemet som redan finns. Det är speciellt viktigt för en skolelev då den minderåriga är utan rösträtt, vilket kan leda till att de upplever politiken distanserat. Förhoppningsvis ska denna applikation minska den distanserade politiken för minderåriga genom att ge elever tillgång till att delta i politiken. Vad ska man då göra med de som inte har tillgång till den teknologi som krävs för denna applikation? Till och börja med är denna applikation till för bl.a. elever och ungdomar. Vi önskar att applikationen ska hjälpa unga människor att ta del av den svenska politiken. Samlad information om de olika partierna ska kunna fungera som ett hjälpmedel för medborgare med rösträtt, till att förstå hur politiken fungerar. Nu när Sveriges skolor blir allt mer digitaliserade och erbjuder teknologi innebär det att ett stort antal elever kommer erbjudas någon form av tekniskt hjälpmedel, t.ex: en dator eller Ipad. Det innebär att individens ekonomiska förutsättningar inte begränsar ens möjlighet till att få informationen, som antingen står i applikationen eller hemsidan. Därmed kan alla delta i Sveriges politik.

Texten granskades: 11 februari 2020

  • Dela på facebook
  • Dela på twitter
  • Dela på linkedin
  • Dela via e-post

Våra andra webbplatser

EU-information Öppna data Fira demokratin!

Följ Sveriges riksdag

Sveriges riksdag på Twitter Sveriges riksdag på YouTube Sveriges riksdag på Instagram Sveriges riksdag på LinkedInn

Följ talman Andreas Norlén

Talmannen på Twitter Talmannen på Instagram

Prenumerera

För dig som vill bevaka arbetet i kammaren och utskotten finns det flera olika sätt att välja mellan.
Följ & prenumerera

Växeln

08-786 40 00

Frågor om riksdagen och EU?

020-349 000
riksdagsinformation@riksdagen.se

Registrator

registrator.riksdagsforvaltningen@riksdagen.se
Kontakt Press Besök riksdagen
Arbeta hos oss För lärare Riksdagsbiblioteket Beställ och ladda ned
Sveriges riksdags logotyp, tillbaka till startsidan
All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare.
  • Om webbplatsen
  • Kakor
  • Tillgänglighet
  • Lyssna
  • Lättläst
  • Teckenspråk
  • In English
  • Other languages
  • Ordbok
Till toppen