Andra konstitutionsutskottets betänkande
Motionsbetänkande 2KUU1(pdf, 80 kB)
Motioner
Länkar till källor i motionerna
Eventuella länkar till källor på andra webbplatser kommer att finnas med i de motioner som delas ut på plats under finaldagen.
Holavedsgymnasiet, SA18
Tranås
Digitalisera röstningssystemet
Förslag till riksdagsbeslut
Sverige bör införa ett digitaliserat valsystem, som görs säkert genom att använda bank-id. Vallokalerna kommer fortfarande finnas tillgängliga för de som inte har tillgång till teknologin i hemmen samt för de som vill rösta traditionsenligt. Tillgängligheten att rösta online skulle kunna leda till högre valdeltagande vilket betyder en bättre demokratiskt deltagande.
Motivering
Ett digitalt röstningssystem skulle leda till att fler unga vuxna deltar i val. Det är framförallt unga vuxna som inte röstar för att de inte orkar att gå till vallokalen eller förtidsrösta. Att logga in med bank-id ska ge tillräcklig säkerhet för att förebygga valfusk. Valresultatet kommer även att räknas fram snabbare. Andra länder i Europa har under en längre period haft möjligheten att rösta digitalt till exempel Estland har haft tillgängligheten att rösta online sedan 2005 enligt tidskriften Forskning och framsteg. Landets valdeltagande har ökat med 2,4 procentenheter sedan detta infördes. Procentuellt borde valdeltagandet att öka om Sveriges riksdag skulle införa möjligheten att rösta digitalt. Sverige är så digitaliserat så att genomföra riksdagsvalet genom att rösta online borde vara möjligt. Online röstning ger möjlighet till fler som har svårigheter att ta sig till vallokalen på grund av distans, ekonomi eller bekvämlighetsskäl. 2018 var det endast 87,2 procent som deltog i det svenska riksdagsvalet och i EU-valet var det endast 55,2 procent som röstade enligt valmyndigheten. Genom att digitalisera valen i Sverige kommer fler medborgare välja att rösta i framtiden, vilket är viktigt för demokratin.
Hornavanskolan, SA17
Arjeplog
Förslag till riksdagsbeslut
Vi yrkar att riksdagen beslutar att utveckla en applikation (app) och eller hemsida så att den som är röstberättigad ska kunna logga in med mobilt bank-id för att rösta i riksdagsvalet, landstingsvalet och kommunvalet, samt även i eventuell folkomröstning på respektive nivå.
Motivering
Vad vi vill åstadkomma med förslaget är att få fler människor att rösta. Förslaget bör antas eftersom det är många som idag inte röstar. Idag har de flesta människor mobilt bank id vilket vi ser är rätt väg för samhällets utveckling. Man kan i och med detta rösta hemma i sin bostad vilket till exempel skulle hjälpa äldre människor, småbarnsföräldrar, handikappade, glesbygdsbor med flera. Om det finns möjlighet att rösta smidigt och digitalt så underlättar det för fler att rösta. Att rösta är viktigt! Bland annat för att minska missnöjet i samhället. Genom att ge folket möjlighet att rösta via internet ges flera människor möjlighet att ta ansvar för samhällsutvecklingen. Bakrundsfakta I riksdagsvalet 2018 var nästan sju och en halv miljoner personer röstberättigade. Valdeltagandet var drygt 87 procent, en uppgång med 1,38 procentenheter från 2014 års val och det högsta valdeltagandet sedan riksdagsvalet 1985. Av dessa var mer än 2 000 000 över 65 år, enligt Valmyndigheten. Aldrig förr har det varit så många äldre väljare som i 2019 års val. Men många röstar inte!
JENSEN Gymnasium Örebro, sas19
Örebro
Förslag till riksdagsbeslut
Förslag till riksdagsbeslut Ungdomens riksdag ställer sig bakom att införa digitala val, d.v.s e-val. Vi föreslår att riksdagsval skall ske genom digitala val med hjälp av mobilt bank-ID som legitimation. Det kan ske genom att valsedeln skickas hem till alla röstberättigade med brev, som sedan scannas med en QR-kod i en väl framställda valapp. Röstningen skall även kunna ske i en fysisk vallokal om så önskas. Vi siktar på en avvänjningsperiod av fysiska vallokaler under en tidsperiod på ungefär 20 år.
Motivering
Sverige är i en ständig fas av modernisering och vi är en ledande IT-nation, trots detta har vi ett pappersbaserat valsystem. Genom att införa digitala val tar vi ett steg närmare ett mer modernt samhälle. En självklarhet i det demokratiska samhället är att röstningen sker under säkra omständigheter, vilket är varför man endast ska kunna identifiera sig med hjälp av mobilt bank-ID. En annan funktion i appen är att röstkortets QR-kod skannas med hjälp av mobilens kamera. Om vi har digital röstning som valmöjlighet skulle risken att två sedlar läggs i samma kuvert försvinna, vilket säkrar röstningen. Forskning & Framsteg gjorde en undersökning där man frågade ett antal svenskar om de skulle vilja införa digitala omröstningar och resultatet visade att 67 procent av de frågade var positivt inställda till frågan, alltså en majoritet av Sveriges befolkning. Även på Valmyndighetens hemsida är digital röstning med bank-id en vanlig efterfrågan. Dock finns det 33 procent som inte är positiva till e-röstning, vilket är varför vi anser att det behövs en avvänjningsperiod. Även naturen hade gynnats av e-val, färre valsedlar hade behövts tryckas upp vilket leder till att papperskonsumtionen och koldioxidutsläppen skulle sjunka. Samtidigt som vi hjälper naturen hjälper vi även vårt land och dess styre. Ytterligare ett argument för digitala röstningar är den tillgänglighet som skapas i samhället för olika grupper, exempelvis hos individer med olika funktionsvariationer och med olika sjukdomar, individer som bor utomlands, och personer på glesbygden. De som av någon anledning inte kan ta sig till vallokalen för att rösta på valdagen eller under förtidsröstningen av exempelvis sjukdom eller funktionsvariation skulle ändå ha tillgång till att rösta genom internet. Minskningen av valdistrikten är något som märks i exempelvis Härjedalen där de har minskat till hälften på grund av avbefolkningen. Invånarna i Ytterhogdal måste åka fyra mil till Sveg för att rösta, vilket alla inte har tillgång att göra. Vi tänker också att digitala omröstningar kommer att öka andelen röster. I Sverige har vi redan ett högt valresultat enligt SCB 87,2 procent 2018, men vi vill höja det ännu mer för att Sverige ska bli ännu mer demokratiskt. Vilket en ökad tillgänglighet kommer att leda till. Sverige har inte haft ett så högt valdeltagande sedan 1973 då valdeltagandet låg på 90,8 procent och det borde inte vara omöjligt att komma upp i dessa siffror igen. Om digitala omröstningar skulle införas skulle det med stor sannolikhet vara fler som röstar, då det skulle bli betydligt smidigare att rösta eftersom att man kan sitta hemma och det endast innebär några knapptryck för att lägga sin röst.
Lapplands Gymnasium Välkommaskolan, EK19
Malmberget
Politiska val via internet
Förslag till riksdagsbeslut
Idag är vi människor inne på internet över fyra timmar om dagen. Så vår tanke är att du även ska kunna rösta via mobilen men även i en vallokal. Genom detta tror vi att fler yngre personer kommer att rösta, de behöver inte ta sin tid och åka till en vallokal när de kan göra det via mobiltelefonen. Vi vill ha kvar röstningen i en vallokal eftersom de som inte har tillgång till internet ska fortfarande ha möjligheten att rösta.
Motivering
Om man även skulle kunna rösta via mobiltelefonen kommer demokratin fungera på ett betydligt mycket bättre sätt eftersom det blir fler som röstar vilket leder till att besluten blir mer rättvisa. Ifall alla inte röstar är det inte alla som är med och bestämmer vilket leder till att det inte blir en riktig demokrati. Om det bara är vuxna arbetande människor som röstar så röstar de efter sina behov. Om de som inte arbetar ej röstar så kommer inte deras behov och önskningar fram, och det är de som behövs. Man måste kunna se i en helhet hur befolkningen vill ha det istället för en viss grupp. Detta skulle även förbättra rösträkningsprocessen till viss del. Det skulle bli en mer exakt räkning då rösterna sparas direkt när man röstat. I stället för att dom ska räknas för hand av folket så räknas dom automatiskt via internet. Det kommer underlätta eftersom att det blir svårt att räkna rösterna fel. Processen från röstning till ihopräknade röster, partivinnare och regeringsbildning skulle gå mycket fortare till skillnad från idag när det kan ta upp till flera veckor. Det skulle också innebära att fusk skulle förhindras och skulle vara mycket mer komplicerat att utföra. Det gör att fusk skulle minskas drastiskt. 660 000 svenskar är bosatta utomlands. Detta motsvarar var tjugonde svensk och skulle alla dessa tillsammans bosätta sig i samma kommun skulle de bilda sveriges näst största kommun. I dagens samhälle är det svårt och komplicerat att lägga sin röst från utlandet. Förra valet var det endast 32 procent som röstade från utlandet, genom att göra det möjligt att rösta via mobil skulle denna siffra förmodligen ökat rejält. I Estland har möjligheten att rösta via bank-id funnits i åtta val, utan större problem. Genom dessa åren har man sett att valdeltagandet har gått upp. Man tror det beror på att man inkluderar grupper som tidigare inte kunnat delta i valet. exempel funktionshindrade, äldre och föräldrar med barn. Självklart finns det människor som inte ser någonting bra med e-röstning, de känner att de måste veta att deras röst men även andras röster blir räknad en gång och endast en gång av "levande" människor istället för en dator. Men vad är det som säger att en dator skulle fuska mer än en människa? Vi kan förstå att man kanske inte litar på att en dator. Men ett väl programmerat röstningsprogram skulle vara mycket säkrare och bättre än att folket räknar rösterna för hand. Det sker ofta att röster räknas fel när de räknas av människor. Då behövs hela processen göras om och allt blir väldigt osäkert. Därför skulle det vara bättre om rösterna registreras och räknas direkt när man röstar.
Mönsteråsgymnasiet, TE19
Mönsterås
Förslag till riksdagsbeslut
Förslaget är att man ska kunna rösta till riksdag, regionfullmäktige, kommunfullmäktige och folkomröstningar via internet och mobilt bank-id. Det är färre unga än äldre som röstar i valen. Det är för vårt valsystem är gammaldags med papperslappar som vi röstar med. Om vi byter till ett mer digitaliserat valsystem kommer vi öka valdeltagandet.
Motivering
Fördelar med att kunna rösta elektroniskt är många. Man skulle få fler att rösta och man skulle spara på miljön när man slipper åka till specifika valkontor och därmed minska utsläppen och inte behöver skicka röstsedlar till alla. Därför är en stor fråga varför inte de digitala möjligheten att rösta i olika val finns? En app som skulle kunna användas är bank-id. Bank-id är ett säkert och väl beprövat sätt att legitimera sig. Om man skulle kunna rösta med bank-id skulle valdeltagandet öka och detta är på grund av att man inkluderar de människor som har svårt att ta sig till vallokalen. Människor som har svårt att ta sig till vallokalen är funktionshindrade och äldre. Men också barnfamiljer och arbetare som arbetar under valet. Om man skulle rösta med bank-id skulle dessa människor kunna rösta lättare. Det som främst sätter stopp för att rösta med bank-id är att man är orolig för säkerheten när valdeltagare ska rösta elektroniskt. Ett problem kan vara att valdeltagare kommer att bli pressade till att rösta på ett annat parti än vad de egentligen vill. Dagens ungdomar är ibland oengagerade i att rösta och i att lyssna på politik. Om vi skulle uppdatera vårat valsystem och lägga det digitalt skulle flera av de yngre läsa politik och engageras i politiken. Detta kommer att öka antalet röstdeltagare. Detta leder till ett mer enat Sverige och vi kommer få med de 12,8 procent av befolkningen som inte röstade.
Västermalm, Sundsvalls gymnasium, NA17NAT
Sundsvall
Förslag till riksdagsbeslut
Ungdomens riksdag tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att svenskar i kommande val skall erbjudas möjligheten att rösta digitalt.
Motivering
I Sverige har digitaliseringen under 2000-talet gått fort och är prioriterad. Den unga befolkningen väljer att söka information, läsa böcker, och utföra bankärenden via nätet. För många sker deklarationen genom en knapptryckning och kvarskatt betalas via swish. Idag kan man på ett säkert sätt behandla sina konton på mobilen och på internet. Man kan logga in på allt från banker till olika myndigheter via internet med hjälp av sin e-legitimation. Detta ansågs länge alltför osäkert. Man menade att det skulle ske manipulation och att konton skulle hackas, men idag vet vi att mobilt bankid fungerar väl. Därmed menar vi att en internetröstning skulle kunna genomföras på samma sätt. För att ytterligare bidra till säkerhet skulle den kunna kombineras med en personlig kod till den röstberättigade. Vårt land är avlångt och glest befolkat. Vi ser idag stora regionala skillnader i valdeltagandet. Enligt SCB skiljer det 21 procentenheter mellan Lomma kommun i Skåne (högst valdeltagande) och Haparanda kommun i Norrbotten (lägst valdeltagande). Den senare består till största delen av landsbygd, med långa avstånd till vallokalerna, vilket kan vara en av orsakerna till skillnaderna. Det finns flera skäl som talar för ett digitaliserat valsystem. För de med långa avstånd, funktionsnedsättningar, eller brist på bil/kollektivtrafik skulle valet underlättas, men det handlar inte bara om tillgängligheten utan också om ekonomi och miljö. Under valet 2014 var kostnaden för papper till valsedlarna 9 miljoner kronor, samt 4 miljoner för kuvert och 13 miljoner för porto enligt Expressen (Riksdagsvalet 2018- allt du behöver veta). En mängd valsedlar distribueras och många kasseras. Skulle vi digitalisera valen skulle vi också minska behoven av transporter, vallokaler och personal. Genomförs valen digitalt kommer också fler röster räknas. När val sker för hand blir röster ibland ogiltiga för att man råkat skada valsedeln eller något är oläsligt för den som skall granska valsedlarna. Röster räknas dessutom snabbare och det blir färre fel. I Sverige menar en del att det är för osäkert att införa. Estland har sedan 2007 genomfört totalt nio val digitalt. Tekniken har med tiden blivit säkrare och populariteten har ökat. 2015 valde 89% av estländarna som röstade att göra det digitalt enligt en artikel i Forskning och framsteg (Vågar vi rösta på internet,2018). Kan estländarna kan vi. På så vis skulle vi kunna bidra till ökat valdeltagande, att fler unga och fler boende i glesbygd röstar samtidigt som valens klimatpåverkan minskar. Genom goda tekniska lösningar med e-legitimation, och skilda databaser som räknar och kontrollräknar rösterna så har vi idag säkra lösningar. Det är därmed dags att också Sverige inför möjlighet att rösta digitalt.
Åbyskolan, BF18
Åbyskolan
Förslag till riksdagsbeslut
De sociala medier som inte borde kunna vara anonym som att skriva hat borde ha inloggningar med personnummer eller något slags id för att kunna veta vem det är ifrån. När det handlar om personuppgifter finns det lagar att följa men för att kunna hålla sin identitet privat vilket också leder till bl.a. näthat.
Motivering
Näthat mot politiker och de olika partierna idag sker från anonyma personer som finns på nätet. De olika partierna har konton på Twitter och Instagram olika sociala medier sidor där det skapas fake (falska) konton för att skicka hat mot partier och partiledare. Näthat innebär kränkningar från individer eller grupper till andra individer. De följder som kommer av näthat kan vara självmord, inte våga uttrycka sina åsikter eller bli introvert. Det som behövs göras är att man inte ska kunna vara anonym och kunna skriva hat men då måste de finnas en lösning, det behöver finnas något sätt kunna vara anonym på privata sidor som är hälsorelaterade. När politiker hotas eller utsätts för näthat handlar de oftast om deras insats i partiets frågor de för fram i riksdagen. Personer eller grupper som inte följer partiets riktlinjer har då kritik som de inte vågar framföra i riktiga livet och använder då nätet för att skriva det privat till partiet eller politikerna. För att detta ska ta slut måste vi börja stoppa nättrollen som de kallas för. Blockera det som inte ska tillåtas skrivas. Polisen har många fall på näthat men finns inte tillräckligt med anställda och tid för dessa sorts brott. På polisens webbplats står det om näthat och hur de hanteras och fakta om näthatet.