Fortbildningsdag 11 mars: Riksdagens roll i EU-lagstiftningen

Med anledning av valet till Europaparlamentet 2024 anordnade riksdagen en fortbildningsdag den 11 mars på temat Riksdagens roll i EU-lagstiftningen.

När EU-lagar tas fram är det ministerrådet och Europaparlamentet som stiftar lagar, men riksdagen har möjlighet att påverka på flera sätt. Hur går lagstiftningsarbetet till? Vad är riksdagens och regeringens roll? Vad är en trilog och vilken betydelse har den för lagstiftningsprocessen? Detta är några av de frågor som kommer att tas upp under dagen.

Fortbildningens syfte är att deltagarna ska få fördjupade kunskaper om riksdagens arbete med EU-frågor. Deltagarna kommer också att få ta del av verksamhet som riktar sig till skolan och som handlar om EU.

Program

8.15–9.15 Inpassering via Norrbro 1A.

Obs! Medtag legitimation och inbjudan. Kaffe och smörgås serveras i Sammanbindningsbanan fram till klockan 9.00.

9.15–9.25 Information om dagen

Kursansvariga informerar om dagens program.

9.25–10.05 Riksdagens arbete med EU-frågor

Maria Sundin, sekretariatet för EU-samordning på Riksdagsförvaltningen, berättar övergripande om riksdagens arbete med EU-frågor. Hur fungerar EU:s lagstiftningsprocess från förslag till lag med fokus på riksdagen och hur ser samverkan mellan riksdag och regering ut?

10.05–10.10 Paus

10.10–10.50 Regeringskansliets arbete med EU-lagstiftning

Louise Petrelius, biträdande enhetschef, och Mirjam Gordan, rättssakkunnig på enheten för immaterialrätt och transporträtt, justitiedepartementet, berättar om hur lagstiftningsprocessen går till från Regeringskansliets perspektiv och delar med sig av sina erfarenheter från förhandlingar i triloger.

10.50–11.10 Paus

11.10–11.55 Trilogernas betydelse i EU-lagstiftningen

Markus Johansson, forskare i statsvetenskap vid Sieps och Göteborgs universitet, belyser frågan om vilken betydelse triloger kan ha i förhandlingarna mellan EU:s lagstiftande institutioner och hur mycket de nationella parlamenten kan vara med och påverka.

11.55–12 Kort information om eftermiddagen

12–12.45 Lunch

12.45–14 Valbara föreläsningar
 

Medias bevakning av EU

Susanne Palme, tidigare EU-reporter på Sveriges Radio, berättar om sitt arbete med att bevaka EU. Vilka utmaningar och möjligheter finns för att hitta rätt information och förklara EU-beslut på ett enkelt sätt? Vad är största skillnaden mellan att bevaka ett EU-val och ett riksdagsval?

EU-valet 2024 och Europaparlamentets verksamhet för skolor

Cecilia Möller, projektledare Upplev Europa, och Anna Christiansson Roth, projektledare lärare och unga, från Europarlamentets kontor i Sverige berättar om Upplev Europa på Kulturhuset i Stockholm, Euroscola i Strasbourg och Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram, samt om arbetet inför det kommande EU-valet.

Att involvera unga i EU-frågor

Karin Persdotter, handläggare Erasmus+ ungdom, och Rebecka Hinn, uppdragsledare EU-skolvalet, från MUCF berättar om myndighetens arbete inför EU-valet. De presenterar materialet ”Prata EU” som utmanar och fördjupar ungas kunskap om EU och ger information om EU-skolvalet som vänder sig till alla högstadie- och gymnasieskolor.

14–14.30 EU och riksdagen i klassrummet – gruppsamtal med erfarenhetsutbyte

14.30–15 Fikapaus och mingel med riksdagsledamöter och tjänstemän från Riksdagsbiblioteket

15–15.45 EU-ministern om regeringens EU-samarbete

Jessika Roswall (M) berättar om sin roll som EU-minister och ger en sammanfattning av regeringens syn på EU-samarbetet med anledning av det kommande valet till Europaparlamentet. EU-ministern delar också med sig av sina erfarenheter som riksdagsledamot.

15.45–16.30 Visning av Riksdagshuset för den som önskar

Praktisk information

Fortbildningen är kostnadsfri och äger rum i Riksdagshuset måndagen den 11 mars 2024. Eventuella kostnader för resa och logi bekostas av respektive deltagare. Under dagen serveras fika och lunch. Vid kostallergier kontakta kursansvariga via e-post senast en vecka före fortbildningsdagen.

Inpassering sker från klockan 8.15. Kaffe och fralla serveras fram till klockan 9.00. Programmet pågår mellan klockan 9.15-15.45. Vid slutet av dagen erbjuds en visning av Riksdagshuset. Visningen är frivillig och avslutas klockan 16.30.  

Valbara föreläsningar

Efter lunch mellan klockan 12.45–14 finns ett pass med valbara föreläsningar. Du som deltagare får välja två av de tre föreläsningarna och detta val gör du på förhand i din anmälan. Vilka föreläsningar du kan välja mellan ser du i programmet ovan.

Kursansvariga

Christoffer Jonsson, skolkommunikatör
Telefon: 08-786 65 69
E-post: christoffer.jonsson@riksdagen.se
 

Mia Hedelius, skolkommunikatör
Telefon: 08‑786 66 24 
E-post: mia.hedelius@riksdagen.se

 

Om sidan

Publicerad
Uppdaterad