Ekonomichef till Riksdagsförvaltningen

Sista ansökningsdag

Riksdagsförvaltningen är en myndighet som har till uppgift att underlätta riksdagens arbete. Cirka 700 partipolitiskt neutrala medarbetare arbetar vid Riksdagsförvaltningen med många olika typer av arbetsuppgifter. Riksdagsförvaltningen söker nu en ekonomichef som vill vara med och leda och utveckla den ekonomiska styrningen tillsammans med engagerade medarbetare i en spännande politiskt styrd organisation där ekonomi- och upphandlingsfrågorna alltid finns högt på agendan. Riksdagsförvaltningen har en budgetomslutning på cirka 3 miljarder kronor.

Dina arbetsuppgifter

Uppdraget som ekonomichef innebär att utifrån förvaltningens vision och strategiska plan leda och utveckla den ekonomiska styrningen samt upprätthålla en hög kvalitet i myndighetens ekonomiska planering, redovisning och uppföljning och inom upphandlingsområdet.

Rollen innebär regelbundna föredragningar i förvaltningens ledningsgrupp och i riksdagsstyrelsen samt kontakter med riksdagens övriga myndigheter.

En viktig del i arbetet är att tillsammans med enhetens medarbetare leda, driva, utveckla och kvalitetssäkra ekonomienhetens arbete och att ge stöd till förvaltningens chefer och ledningsgrupp i frågor inom enhetens område.

Vi arbetar för att vara en arbetsgivare där medarbetarna trivs, utvecklas och känner motivation och engagemang för sina arbetsuppgifter. Ekonomichefen leder en enhet med 15 medarbetare, ingår i förvaltningsavdelningens ledningsgrupp och rapporterar till avdelningschefen.

Till enhetens ansvarsområden hör beredning av budgetpropositionen samt beräkning av anslag, investeringar och låneramar. Enheten ansvarar också för arbetet med bokslut och årsredovisning samt för myndighetens centrala upphandlingsverksamhet. Enheten utför även vissa samordnande uppgifter åt de myndigheter som sorterar under riksdagen och tillhandahåller dessutom vissa tjänster till Riksdagens ombudsmän (JO).

Dina kvalifikationer

Vi söker dig som har

 • akademisk utbildning inom ekonomiområdet eller annan jämförbar utbildning
 • flerårig chefserfarenhet samt gedigen erfarenhet av kvalificerat boksluts-, redovisnings- och ekonomiarbete inom staten
 • erfarenhet av att leda utvecklings- och förändringsarbete.

Det är meriterande med erfarenhet av

 • ansvar för bokslut och årsredovisning
 • offentlig upphandling
 • fastighetsredovisning och fastighetsekonomi
 • e-handelsverktyg och systemstöd för planering och uppföljning.

Som person ska du vara trygg i din kompetens, ha en god balans mellan transparens och integritet samt besitta en god självkännedom. En god pedagogisk förmåga och en förmåga att arbeta med utvecklingsfrågor samt att strukturera och följa upp arbetet är en förutsättning för att lyckas meduppdraget.

Som chef inom Riksdagsförvaltningen ska du ha överblick och kunna förstå helheten, agera utifrån ett arbetsgivarperspektiv, stimulera medarbetare till delaktighet och utveckling samt sätta realistiska mål som kan nås inom givna ramar. Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper, särskilt din förmåga att samarbeta och kommunicera. 

Anställningen är placerad i säkerhetsklass, vilket i detta fall ställer krav på svenskt medborgarskap och godkänd säkerhetsprövning.

 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid

Riksdagsförvaltningen tillämpar tidsbegränsade chefsförordnanden.

Vi erbjuder dig

I Riksdagsförvaltningen får du jobba med stimulerande, utvecklande och samhällsnyttiga arbetsuppgifter nära demokratins kärna. Här får du yrkesmässiga utmaningar och bra villkor kring semester, tjänstepension, föräldraledighet och kompetensutveckling. I riksdagens lokaler finns gym och träningslokal med olika träningspass varje dag. Vi strävar efter att våra medarbetare ska ha en bra balans mellan jobb och fritid.

Ansökan

Ansök via www.riksdagen.se senast den 8 augusti 2024.
Referensnummer: 1823-2023/24

Övrigt

Riksdagsförvaltningen har gjort sitt medieval för rekrytering och undanber sig alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons.

Kontakta oss 

 • Katrin Gramenius, avdelningschef, 08-786 67 25 (ej vecka 29-32)

 • Karin Kroon, HR-strateg, 08-786 52 83 (ej vecka 28-30)

Fackliga representanter

 • Helena Fridman Konstantinidou, Saco, 08-786 40 00
 • Anneli Löfling, ST, 08-786 40 00
 • Lars Vestberg, Seko, 08-786 40 00

Att arbeta i Sveriges riksdag

Riksdagen är hjärtat i den svenska demokratin. Riksdagsförvaltningens uppgift är att skapa bästa möjliga förutsättningar för riksdagen och dess ledamöter. Det är ett unikt uppdrag vi är stolta över. Vi har spännande arbetsuppgifter där vi utmanas yrkesmässigt. Samtidigt har vi god balans mellan arbete och fritid. Våra värdeord kvalitet, kompetens och engagemang ger oss en gemensam riktning. Tillsammans ser vi till att demokratin fungerar.