Utskott säger ja till nya program för ersättningsmark för skog
För att värna möjligheten för skogsägare att fortsätta bedriva skogsbruk har regeringen föreslagit nya ersättningsmarker och ett utökat markförsäljningsprogram från Sveaskog som ska bidra till skydd av värdefull skog. Miljö- och jordbruksutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag. Utskottet vill samtidigt att riksdagen riktar fyra uppmaningar, tillkännagivanden, till regeringen i olika skogspolitiska frågor.
Regeringen har lämnat förslag som ska stärka ägande- och brukanderätten och erbjuda skogsägare alternativ när värdefull skog skyddas och de inte längre kan bruka skogen. Ersättningsmark ska erbjudas enskilda markägare av skog samt skogsfastigheter som ägs och förvaltas gemensamt inom så kallade allmänningsskogar och häradsallmänningar. Regeringen föreslår att riksdagen ska ge regeringen rätt att överföra en sammanlagd areal om högst 25 000 hektar icke skyddsvärd produktiv skogsmark från det statliga skogsbolaget Sveaskog AB till staten för att sedan användas som ersättningsmark. Skogsmarken ska inte utgöra fjällnära skog.
Markförsäljningsprogrammet utökas
Regeringen föreslår också att inriktningen på Sveaskogs nuvarande markförsäljningsprogram ändras så att försäljningen av produktiv skogsmark kan omfatta både enskilda markägare av skog samt skog som ägs och förvaltas gemensamt inom så kallade allmänningsskogar och häradsallmänningar. Totalt föreslår regeringen att 60 000 hektar icke skyddsvärd produktiv skogsmark ska kunna erbjudas som alternativ ersättningsform för skyddsvärd skogsmark, i huvudsak ovan och i nära anslutning till gränsen för fjällnära skog. Det är en ökning från de kvarvarande 27 300 hektar som i dag finns inom Sveaskogs markförsäljningsprogram.
I sin proposition redogör regeringen även för andra åtgärder för en stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer för mark och ökade incitament för naturvården i skogen.
Utskottet positivt till ett nytt program
Miljö- och jordbruksutskottet gör samma bedömning som regeringen, att ett ersättningsmarksprogram och utökat markförsäljningsprogram kan bidra positivt till att snabbt skydda värdefull natur. Utskottet har tidigare uttalat stöd för att inrätta program där skogsägare kan erbjudas annan mark vid formellt skydd av skog. Miljö- och jordbruksutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag.
Fyra uppmaningar till regeringen
Miljö- och jordbruksutskottet föreslår även att riksdagen ska rikta fyra uppmaningar, tillkännagivanden, till regeringen i skogspolitiska frågor. Tillkännagivandena handlar om att:
• | Regeringen måste se till att Sverige i ännu högre grad använder samma beräkningsmetoder för skyddad natur som övriga EU-länder vid rapporteringen till Europeiska miljöbyrån. |
• | En regelbunden översyn av formellt skyddade områden behöver genomföras, som gör det möjligt att ändra och i vissa fall även upphäva skydd som inte är ändamålsenliga. |
• | Regeringen bör se över skogspolitiken i förhållande till hur bioekonomins roll i klimatomställningen kan stärkas. |
• | Regeringen bör vidta ytterligare åtgärder för att bekämpa granbarkborren i skyddade områden samt se över om och hur enskilda skogsägare ska kunna kompenseras för granbarkborreangrepp som orsakats av bristande skadedjursbekämpning i angränsande skyddade naturområden. |
Invändningar i reservationer
Liberalerna reserverar sig mot utskottets ja till regeringens förslag. Partiet anser att det inte behövs två parallella system för ersättning av skogsmark.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser att riksdagen inte ska rikta några tillkännagivanden till regeringen om beräkningsmetoder för skyddad natur, regelbunden översyn av formellt skyddade områden och åtgärder för att bekämpa granbarkborren. Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser även att riksdagen inte ska rikta något tillkännagivande till regeringen om bioekonomins roll i klimatomställningen.
Kontaktperson för media
Caroline Needham, föredragande miljö- och jordbruksutskottet, telefon 08-786 63 43, e-post caroline.needham@riksdagen.se.
Planerad dag för debatt och beslut
Debatt den 24 mars och beslut sker den 24 eller 30 mars. Debatten går att se direkt eller i efterhand via riksdagens webb-tv.
Ledamöter
Miljö- och jordbruksutskottets ledamöter 
Dokument
Miljö- och jordbruksutskottets betänkande 2021/22:MJU18 Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och ökade incitament för naturvården i skogen med frivillighet som grund (publiceras 18 mars) 