Ukraina och civil krisberedskap diskuteras när nordiska parlamentariker samlas i Malmö
Sverige är värd för Nordiska rådets temasession som i år äger rum den 21–22 mars i Malmö. På agendan står Ukraina, civil krisberedskap och den nordiska välfärdsmodellen. Sessionen går att följa live eller i efterhand via Nordiska rådets webbplats.
När Nordiska rådets 87 ledamöter från hela Norden samlas i Malmö för sin årliga temasession är det många frågor som står på agendan. Utöver debatter i plenum håller Nordiska rådets presidium, fyra utskott och fem partigrupper sina sedvanliga möten.
Debatter om Ukraina och civil krisberedskap
Under tisdagen den 22 mars hålls en extrainsatt aktualitetsdebatt om Rysslands invasion av Ukraina. Ledamöterna ska debattera vad de nordiska länderna kan göra för att bistå Ukraina på bästa sätt och samtidigt bidra till att den allvarliga situationen stabiliseras. Invasionen har i officiella uttalanden starkt fördömts av både Nordiska rådets president Erkki Tuomioja och Nordiska rådets presidium.
Vid sessionen arrangeras även en frågetimme med den norska samarbetsministern Anne Beathe Tvinnereim med utgångspunkt i den tidigare finske försvarsministern Jan-Erik Enestams rapport om civil krisberedskap och Nordiska rådets strategi för samhällssäkerhet.
– Det är självklart att kriget mot Ukraina kommer att prägla vårt möte i Malmö. Och hur säkerhetsläget påverkas här i Norden. Därför är det bra att vi i den svenska delegationen drivit på för att också Jan-Erik Enestam är på plats, säger Hans Wallmark (M), ordförande i den svenska delegationen.
– Temasessionen i Malmö hålls i en osäker tid och kommer att präglas av kriget i Ukraina. Den nordiska sammanhållningen och förmågan att möta kriser tillsammans är återigen på dagordningen och förhoppningsvis kan vi använda lärdomarna från pandemin och förslagen i Enestam-rapporten för att stärka vår beredskap tillsammans, säger Gunilla Carlsson (S), vice ordförande i Nordiska rådets svenska delegation.
Många frågor på agendan
Andra frågor på agendan är den nordiska välfärdsmodellen och dess framtid, studentutbytesprogram för belarusiska studenter, nordisk aktion för de arktiska havsområdena, en gemensam nordisk strategi för bekämpande av digitala kränkningar och hot samt hållbara godstransporter. Vid temasessionen kommer även ett antal nyväckta medlemsförslag att presenteras för en första behandling i rådet.
Sidoevenemang om livet i gränsregioner efter pandemin
I samband med temasessionen arrangerar den svenska delegationen ett samtal med rubriken ”Livet i gränsregioner efter pandemin – ett framåtblickande samtal med exempel från Öresundsregionen”. Bakgrunden till samtalet är de stora problem som covid-19-pandemin har inneburit för de nordiska medborgarna.
Samtalet syftar dels till att dra lärdomar från de senaste årens erfarenheter, dels till att blicka framåt mot ett mer öppet och integrerat Norden. Deltar gör bland annat den norska ministern för nordiskt samarbete, representanter från Nordiska ministerrådets Gränshinderråd, ledamöter i Nordiska rådets Gränshindergrupp samt företrädare för Öresundsinstitutet och Öresundsbron.
Ledamöter
Riksdagens delegation till Nordiska rådet:
Mer information
Temasessionen går att se live eller i efterhand direkt via Nordiska rådets webbplats.
Kontaktperson för media
Lena Eklöf, delegationssekreterare riksdagens internationella kansli, telefon: 070-993 47 82, e-post: lena.eklof@riksdagen.se.