Arbetet för ökad jämställdhet i riksdagen fortsätter
Riksdagsstyrelsens arbetsgrupp för jämställdhet arbetar för att öka kunskapen i riksdagen om könets betydelse för makt och inflytande. I dag den 8 mars anordnas ett seminarium för riksdagsledamöterna om hot och hat på sociala medier.
– Nu återstår två år av mandatperioden och vi vill fortsätta fokusera på bemötandefrågor. I dag den 8 mars anordnar vi därför ett digitalt seminarium främst för riksdagsledamöter om deras utsatthet för hot och hat på sociala medier, säger Åsa Lindestam (S), förste vice talman och ordförande i arbetsgruppen.
– Inte minst kvinnliga ledamöter påverkas i allt högre utsträckning av hot och kränkningar, framför allt via sociala medier. Kvinnor upplever också generellt sett att de har högre krav på sig och känner en högre grad av oro för att begå misstag, fortsätter Åsa Lindestam (S).
Studier från förra mandatperioden visar att kvinnliga och manliga ledamöter upplever att de har lika stor möjlighet till inflytande och politisk påverkan. Men gruppen unga kvinnor upplever att de har större utmaningar. De känner sig mer ifrågasatta och förväntas vara mer pålästa än övriga grupper.
Just nu pågår två studier från Uppsala universitet, initierade av arbetsgruppen för jämställdhet. I den första, som publiceras senare i vår, ska forskare intervjua ledamöter med ledarskapsuppdrag om hur de upplever sitt ledarskap och hur ledarskapet uppfattas av andra. I den andra studien, som påbörjas till hösten, ska forskarna skaffa mer kunskap om utmaningarna i balansen mellan ledamotsuppdraget och familjeansvar.
– Hur ledamöternas arbetsvecka är organiserad påverkar möjligheten att kombinera ledamotsuppdraget med föräldraskap. Ett konkret exempel på något vi i jämställdhetsgruppen har genomfört hittills är att tidigarelägga veckans sista voteringstillfälle på torsdagseftermiddagarna så att fler ska hinna hem till familjen i rimlig tid på kvällen, säger Lotta Johnsson Fornarve (V), andre vice talman och vice ordförande i arbetsgruppen.
Med knappt två år kvar av mandatperioden kommer jämställdhetsgruppen också att fortsätta arbeta för en jämn könsfördelning i olika organ och sammanhang.
– Det är viktigt att kvinnor förstår sitt eget värde och har vilja och lust att tacka ja till uppdrag och känna sig värda det uppdraget, säger Åsa Lindestam (S).
Mer om jämställdhetsarbetet i riksdagen 
För mer information
Pernilla Eldblom, talmannens pressekreterare, telefon 072-209 59 14, e-post pernilla.eldblom@riksdagen.se