Socialutskottet vill se ökad tillgänglighet till naloxonläkemedel mot överdos
Fler insatser krävs för att öka tillgängligheten i hela landet till naloxonläkemedel mot opioidöverdoser. Användandet bör följas upp på nationell nivå och det bör utredas om fler grupper utanför hälso- och sjukvården ska kunna ge naloxonläkemedel mot överdoser. Det anser ett enigt socialutskott som föreslår att riksdagen riktar ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om detta.
Nya regler infördes 2018
Naloxon är ett motgift som används för att häva överdoser av opioider som heroin eller metadon. 2018 infördes nya regler för att göra så kallade naloxonläkemedel mer tillgängliga för personer i riskzonen för överdos, närstående och personal inom räddningstjänsten. Reglerna innebär till exempel att icke legitimerad personal i ambulans och räddningstjänst kan ge naloxon vid opioidöverdoser och att sjuksköterskor har rätt att skriva ut naloxonläkemedel.
Utskott anser att fler insatser krävs
Socialutskottet ser positivt på de förändringar som genomförts för att göra naloxonläkemedel mer tillgängliga i syfte att minska den narkotikarelaterade dödligheten. Utskottet anser dock att fler insatser krävs för att öka tillgängligheten i hela landet. Vidare bör användandet av naloxonläkemedel följas upp på statlig nivå. Utskottet anser också att det bör utredas om fler grupper utanför hälso- och sjukvården ska kunna ge naloxon mot opioidöverdoser. Regeringen bör enligt utskottet ge i uppdrag åt en lämplig myndighet att vidta åtgärder i enlighet med detta.
Socialutskottet föreslår att riksdagen riktar ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om detta.
Enigt utskott bakom förslaget
Förslaget om tillkännagivande har sin grund i motionsförslag från Vänsterpartiet, Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Inga reservationer har väckts med anledning av förslaget vilket innebär att det är ett enigt socialutskott som står bakom förslaget.
Kontaktperson för media
Anna Rune Waite, föredragande socialutskottet, telefon: 08-786 41 90, e-post: anna.rune@riksdagen.se
Planerad dag för debatt och beslut
Planerad dag för debatt och beslut är onsdag den 7 april. Debatten sänds via webb-tv.
Ledamöter
Socialutskottets ledamöter 
Dokument
Socialutskottets betänkande 2020/21:SoU20 Alkohol-, narkotika-, dopnings-, tobaks och spelfrågor (publiceras den 26 mars) 