Justitieutskottet föreslår ja till utökad kontroll av skyddstillsynsdömda
För att förhindra återfall i brottslighet för skyddstillsynsdömda personer har regeringen föreslagit att Kriminalvården ska få utökade möjligheter att besluta om stöd- och kontrollåtgärder för den gruppen. Justitieutskottet föreslår att riksdagen säger ja förslaget. Samtidigt vill utskottet att riksdagen i två tillkännagivanden uppmanar regeringen att dels skärpa reglerna för när en person missköter sin skyddstillsyn och dels införa en ny form av påföljd, vistelseförbud. S, V och MP reserverar sig mot tillkännagivandena.
Skyddstillsyn är ett alternativ till fängelsestraff. En person som är dömd till skyddstillsyn genomgår en prövotid på tre år. Under den tiden ska personen kunna visa skötsamhet och följa regler, på samma sätt som gäller för den som är villkorligt frigiven.
Den 1 juli 2020 utökades Kriminalvårdens möjlighet att besluta om och att använda fler stöd- och kontrollåtgärder för villkorligt frigivna personer. Regeringen vill att Kriminalvården får motsvarande möjligheter när det gäller personer som har dömts till skyddstillsyn. Förslaget är en del av regeringens så kallade 34-punktsprogram med olika åtgärder mot gängkriminaliteten.
Stöd och kontroll ska motverka nya brott
De utökade kontrollmöjligheterna ska bidra till att förhindra att nya brott begås under skyddstillsynen. Förslaget innehåller bland annat följande åtgärder:
• | Reglerna för övervakning vid skyddstillsyn ska ändras så att övervakningen inte upphör automatiskt efter ett år utan vid behov kan fortsätta under de tre år som skyddstillsynen pågår. Det kan exempelvis behövas om personen genomgår en behandlingsplan, eller missköter sig. |
• | Möjligheten att besluta var den dömde ska eller inte får vistas ska bli tydligare. Utöver ort ska Kriminalvården också ska kunna besluta vilka platser eller områden den dömde personen ska eller inte får vistas i, till exempel nära ett brottsoffers bostad. |
• | Kriminalvården ska vid behov kunna besluta om fotboja för att säkra att reglerna följs, eller om det exempelvis finns risk att personen begår nya brott. |
• | Kriminalvården ska i stället för övervakningsnämnden besluta om åtgärder om den dömde missköter sig. Myndigheten ska till exempel kunna besluta om en varning eller begära att skyddstillsynen avslutas. Syftet är att snabbt och flexibelt kunna fatta beslut. |
De nya reglerna föreslås börja gälla 1 maj 2021.
Tuffare regler behövs
Justitieutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag men vill se mer långtgående regler i några delar. Enligt utskottet bör synen på bristande skötsamhet bli strängare. Skyddstillsyn kan sägas vara en extra chans för att undvika fängelse, därför bör misskötsamhet i princip inte tolereras. Utskottet föreslår därför att riksdagen i ett tillkännagivande uppmanar regeringen att säkra att det i lagtexten framgår att enda möjligheten för Kriminalvården att bara utdela en varning vid misskötsamhet är om händelsen är av mindre betydelse.
Förslaget om att förtydliga var den skyddstillsynsdömde personen ska eller inte får vistas är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt enligt utskottet. Utskottet vill att vistelseförbud ska införas som en ny form av påföljd och att ett vistelseförbud ska kunna vara längre än strafftiden. Det ska också vara straffbart att överträda ett sådant förbud. Mot den bakgrunden föreslår utskottet att riksdagen i ett tillkännagivande uppmanar regeringen att införa ett mer omfattande vistelseförbud.
Förslagen om tillkännagivanden bygger på motioner från M, SD, KD och L.
S, V och MP reserverar sig
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverar sig mot tillkännagivandet om att kunna avsluta skyddstillsynen även vid en lägre grad av misskötsamhet. Enligt partierna saknas det skäl eftersom lagstiftningen är väl avvägd.
Samma partier reserverar sig även mot tillkännagivandet om vistelseförbud. Partierna påpekar att det finns flera problem med förslaget. Bland annat väcker det frågor om rättssäkerhet och det skulle kunna bli mindre effektivt och kosta mer än med nuvarande och föreslagna regler.
Kontaktperson för media
Lena Lindbäck, föredragande justitieutskottet, telefon: 08-786 55 41, e-post: lena.lindback@riksdagen.se
Planerad dag för debatt och beslut
Onsdagen den 24 mars. Debatten sänds via webb-tv.
Ledamöter
Justitieutskottets ledamöter 
Dokument
Justitieutskottets betänkande 2020/21:JuU22 Utökade kontroll- och stödmöjligheter avseende skyddstillsynsdömda
(publiceras 19 mars)