Utskott föreslår nej till förändringar i det så kallade gymnasieregelverket
Riksdagen bör säga nej till regeringens förslag om ändrade regler för uppehållstillstånd vid gymnasiestudier. Det menar socialförsäkringsutskottet. S, V och MP reserverar sig och föreslår att riksdagen ska säga ja till förslaget.
Socialförsäkringsutskottet har diskuterat de regeländringar som regeringen föreslagit för uppehållstillstånd vid gymnasiestudier. De föreslagna ändringarna är att
• | tiden för att etablera sig på arbetsmarknaden efter fullföljd gymnasieutbildning – och därmed kvalificera sig för permanent uppehållstillstånd – ska förlängas från sex till tolv månader |
• | kravet på försörjning för att kunna få permanent uppehållstillstånd delvis ska kunna uppfyllas med studiemedel, under förutsättning att det även finns inkomster från anställning eller näringsverksamhet |
• | en yrkesintroduktionsanställning ska kunna ligga till grund för permanent uppehållstillstånd. |
Regeringen menar att regeländringarna är nödvändiga med anledning av det skärpta arbetsmarknadsläget till följd av coronapandemin och att de skulle underlätta vid kvalificeringen för permanent uppehållstillstånd.
Särregleringar inte rätt sätt att hantera problemen
Socialförsäkringsutskottet anser dock att problemen på arbetsmarknaden i första hand bör hanteras med en ekonomisk politik som minskar arbetslösheten i samhället i stort, inte genom ytterligare särregleringar för en grupp som inte har skyddsskäl. Utskottet framhåller att Sverige behöver en generell och långsiktigt hållbar asyllagstiftning. Fokus i denna lagstiftning bör ligga på människor som är i behov av skydd.
Vidare menar utskottet att det inte är rimligt att försörjningskravet kan uppfyllas genom en anställning som subventioneras med allmänna medel. Utskottet anser också att det finns skäl att ifrågasätta om de föreslagna åtgärderna kan väntas få avsedd effekt, det vill säga att de bidrar till att fler uppfyller försörjningskravet och kan kvalificera sig för permanent uppehållstillstånd.
Mot bakgrund av detta föreslår utskottet att riksdagen ska säga nej till regeringens förslag.
S, V och MP reserverar sig
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet invänder mot utskottets förslag och menar att det finns skäl för de tillfälliga ändringarna, samt att riktade åtgärder inte utesluter en arbetsmarknadspolitik som bekämpar arbetslösheten i stort.
Vänsterpartiet anser därutöver att de lättnader som föreslås inte bör begränsas till dem som omfattas av de så kallade gymnasiereglerna. Partiet föreslår därför att riksdagen i ett tillkännagivande ska uppmana regeringen att återkomma med ett förslag där förändringarna omfattar samtliga personer med tidsbegränsade uppehållstillstånd enligt tillfälliga lagen.
Kontaktperson för media
Finn Hultin, föredragande socialförsäkringsutskottet, telefon: 08-786 60 78 e-post: finn.hultin@riksdagen.se.
Planerad dag för debatt och beslut
Debatt och beslut sker den 3 juni. Debatten sänds via webb-tv.
Ledamöter
Socialförsäkringsutskottets ledamöter 
Dokument
Socialförsäkringsutskottets betänkande 2020/21:SfU27 Kompletterande regler för uppehållstillstånd vid gymnasiestudier (publiceras 31 maj) 