Justitieutskottet säger ja till utökad möjlighet att utreda m/s Estonias förlisning
Dykning och annan undervattensverksamhet ska kunna tillåtas i syfte att undersöka orsaken till förlisningen av passagerarfartyget m/s Estonia. Justitieutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag som ska möjliggöra fortsatta utredningar i gravfridsområdet.
Den 28 september 1994 förliste passagerarfartyget Estonia på Östersjön under färd mellan Tallinn och Stockholm. Sedan 1995 är vraket och området runtomkring skyddat som ett sista vilorum för olycksoffren. Det är enligt svensk lag förbjudet att dyka eller bedriva annan undervattensverksamhet i det gravfridsskyddade området.
Nya uppgifter om hål i skrovet
Enligt haverikommissionen, som överlämnade sin slutrapport i december 1997, berodde förlisningen på att fartyget vattenfyllts sedan bogvisirets låsanordningar brustit till följd av hård belastning av vågslag i det hårda vädret. I september 2020 publicerades ett filmmaterial som visar tidigare odokumenterade hål i skrovet på fartygets styrbordssida.
För att kunna bedöma de nya uppgifterna, och överväga om slutsatserna i slutrapporten från 1997 behöver revideras, anser haveriutredningsmyndigheterna i Estland, Finland och Sverige att utredningsåtgärder måste genomföras i gravfridsområdet. Men enligt svensk lag kan Statens haverikommission i dagsläget inte genomföra sådana åtgärder utan risk för att dömas till straff.
Fortsatt utredning ska möjliggöras
Mot den bakgrunden föreslår regeringen en lagändring vad gäller skyddet för gravfriden vid vraket efter passagerarfartyget Estonia. Ändringen innebär ett nytt undantag från förbudet att bedriva dykning eller annan undervattensverksamhet i vraket efter fartyget eller dess närhet. Det nya undantaget ska gälla verksamhet som avser att utreda förlisningen. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2021.
Omständigheterna kring förlisningen behöver klarläggas
Justitieutskottet delar regeringens bedömning att det finns ett behov av att klarlägga omständigheterna kring passagerarfartyget Estonias förlisning och att det är viktigt att säkerställa att gravfridslagen inte hindrar att nödvändiga utredningsåtgärder kan utföras. Ett enigt utskott föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag.
Kontaktperson för media
Lena Lindbäck, föredragande justitieutskottet, telefon: 08-786 55 41, e-post: lena.lindback@riksdagen.se
Planerad dag för debatt och beslut
Planerad dag för debatt och beslut är torsdag den 3 juni.
Ledamöter
Justitieutskottets ledamöter 
Dokument
Justitieutskottets betänkande 2020/21: JuU36 Utvidgade möjligheter att utreda förlisningen av passagerarfartyget Estonia (publiceras 28 maj) 