Skatteutskottet föreslår ja till justerad beräkning av bilförmån
För att förmånsvärdet för den med bilförmån bättre ska spegla vad det kostar att äga en bil privat föreslår regeringen att den schablon som används för att beräkna förmånen ska justeras. Skatteutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag. M, SD och KD reserverar sig mot hela respektive delar av regeringens förslag.
Det räknas som en bilförmån när en anställd använder arbetsgivarens bil privat. Förmånen är skattepliktig och beräknas enligt schablon. Den nuvarande schablonen har i stort sett varit oförändrad sedan den infördes 1997 och ger i dag ett förmånsvärde som understiger vad det faktiskt kostar att ha bil. Det innebär att skattesystemet gynnar inkomst i form av bilförmån jämfört med lön, men också att fossildrivna bilar premieras i förhållande till andra varor och tjänster.
Mot den bakgrunden vill regeringen justera reglerna så att de, utöver styrning mot mer miljöanpassade bilar, ger en mer rättvis och neutral beskattning mellan de som har bilförmån och de som betalar för sin bil privat.
Två delbelopp i schablonen ska ändras
Enligt förslaget ska det ränterelaterade respektive prisrelaterade beloppet ändras i schablonen så att de bättre avspeglar bilens verkliga marknadsvärde. Konkret innebär det att ändringen av det ränterelaterade beloppet ska motsvara ett viktat genomsnitt av kostnaden för kontantinsats och lån vid privat bilköp. Det prisrelaterade beloppet ska rätta till värdeminskningen för förmånsbilar som kostar upp till cirka 355 000 kronor, som i nuvarande modell är för låg. Samtidigt justeras värdeminskningen för dyrare bilar eftersom den i dag är något överskattad.
Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 juli 2021 och berör förmånsbilar som registreras efter att lagen har trätt i kraft.
Skatteutskottet delar regeringens bedömning att värderingen av bilförmånen behöver justeras och föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag.
M, SD och KD reserverar sig
Moderaterna och Sverigedemokraterna reserverar sig mot regeringens förslag om justerad beräkning av bilförmån som de menar egentligen är ett sätt att höja skatten på arbete. Enligt partierna kommer det att drabba bilister i glesbygden som behöver få vardagen att fungera, men också företagare och anställda i olika branscher som har bilen som arbetsredskap.
Kristdemokraterna reserverar sig mot förslaget och anser att det innebär att skattehöjningen kommer att slå hårdast mot dem som kör en förmånsbil med ett nybilspris på cirka 357 000 kronor. Partiet vill att riksdagen uppmanar regeringen att ändra förslaget så att dyra bilar får bära den största delen av skattehöjningen.
Kontaktperson för media
Kontaktperson är Marianne Kilnes, föredragande skatteutskottet, telefon: 08-786 52 87, e-post: marianne.kilnes@riksdagen.se
Planerad dag för debatt och beslut
Planerad dag för debatt och beslut är onsdagen den 2 juni 2021. Debatten sänds via webb-tv.
Ledamöter
Skatteutskottets ledamöter 
Dokument
Skatteutskottets betänkande 2020/21:SkU28 Justerad beräkning av bilförmån
(publiceras 28 maj)